Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Začetek 30. Citrarskega festivala »Prešmentane citre« 2018

V ponedeljek, 20. avgusta, se bo ob 19. uri s koncertom Janje Brlec in Petra Napreta začel v Velenju 30. Citrarski festival »Prešmentane citre«. Sledila mu bosta še dva koncerta. Vsi koncerti festivala  bodo potekali v dvorani Vile Bianca v Velenju. Letošnji jubilejni festival tradicionalno poteka v okvirju intenzivnega poletnega dogajanja in sklopu Poletnih kulturnih prireditev Festivala Velenje.
Festival je iz enodnevnega srečanja citrarjev prerasel v večdnevno citrarsko prireditev. Prvotno Srečanje citrarjev se je prvo desetletje let odvijalo v na prostem v mestnem središču, se kasneje selilo na Stari trg v Velenju, pa tudi na Vilo Herberstein, v Vinsko goro, Šalek, v Dom kulture Velenje, na Velenjski grad in zadnja leta predvsem v Vilo Bianca. Pobudnik festivala je bil Marjan Marinšek, ki je dolga leta s Citrarskim društvom Slovenije sooblikoval program. Poskrbljeno je bilo, da so v okviru festivala nastopili številni najboljši tuji citrarji, priznani koncertanti in profesorji na glasbenih akademijah in konservatorijih. Na koncertih so v preteklih letih in desetletjih nastopili med drugim: Rudi Knabl, Tomy Temerson, Wilfried Scharf, Harald Oberlechner, Michal Müller, Johannes Rohrer, Martin Mallaun, Johannes Schubert in drugi. Festival vsa leta poleg etnomuzikološke dimenzije instrumenta predstavlja citre tudi kot koncertni instrument.

Na Citrarskem festivalu so se v tridesetletju predstavili praktično vsi slovenski citrarji, ki kaj veljajo. Med drugim tudi Miha Dovžan, Karli Gradišnik, Marjan Marinšek, Tomaž Plahutnik, Dejan Praprotnik, Cita Galič, Irena Zdolšek, Tinka Vukič, Moniko Heričko, Tanja Zaupan Zajc, Urška Praprotnik Zupan, Jasmina Levičar, Neli in Karmen Zidar Kos, Tanja Lončar, Tone Mlačnik, Fani Lapajne in številni drugi, pa tudi Slovenski citrarski kvartet, Trio Psalteria, Dunajski citrarski kvartet, nekaj citrarskih zasedb in tudi Citrarska skupina Marjanke.

Iz festivala se je ob jedru izvajalcev oblikovalo ter nastalo Citrarsko društvo Slovenije, katerega gonilna sila je predsednik Peter Napret, ki redno sodeluje s Festivalom Velenje in je koncertant letošnjih jubilejnih »Prešmentanih citer«.  PROGRAM 2018:

Ponedeljek, 20. avgust 2018, ob 19.00 / Janja Brlec in Peter Napret nastopata skupaj že več kot 20 let, od časa, ko je bil Peter še Janjin učitelj citer. Janja sodi po številu nagrad med najuspešnejše citrarje tako v Sloveniji kot v Evropi. S Peter je na glasbenem področju izjemno aktiven kot glasbeni pedagog, citrar in violinist. Za njegovo uspešno delo mu je JSKD RS podelil Gallusovo listino, Zveza slovenskih glasbenih šol pa Priznanje Frana Gerbiča. 

Sreda, 22. avgust 2018, ob 19.00 / Irena Tepej, Natalia Ermakova in Maja Keblič so diplomirane glasbenice, ki večino svojega časa posvetijo glasbi in jo tudi poučujejo. Irena citra in poje, Natalija igra harmoniko, Maja vleče lok. Večkrat skupaj zaigrajo, letos pa se predstavljajo tudi na Citrarskem festivalu.

Četrtek, 23. avgust 2018, ob 19.00 / Češki glasbenik Michal Müller je eden najvidnejših in inovativnih instrumentalistov citrarjev danes. Posveča se koncertiranju in vodenju mojstrskih tečajev. Kot glasbenika citrarja ga odlikuje njegova edinstveni tehnika igranja, ki v povezavi z njegovim barvitim glasom pride močno do izraza. Je odličen improvizator, njegova glasba je na meji med etno glasbo, jazzom in bluesom, prepoznavnim folklornim melosom in improvizacijo.

Več informacij:
Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si
Matjaž Šalej, 031 443 033, 03/898 25 72, info@festival-velenje.si