Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

43. mednarodni festival narodnozabavne glasbe GRAŠKA GORA POJE IN IGRA 2018

Na Graški Gori bo letos potekal že 43. mednarodni festival narodnozabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2018. Festival z izjemno tradicijo bo letos v dveh festivalskih dneh, v petek, 17. avgusta, in v nedeljo, 19. avgusta, gostil izjemna imena domače in tuje narodnozabavne glasbe. Na petkovem tekmovanju bo v tekmovalnem programu nastopilo dvanajst (12) glasbenih skupin, od tega dva ansambla iz tujine. Po festivalu bo v nedeljo, 19. avgusta, ob zaključku festivalskega dogajanja in pestrega poletja na Graški Gori, med Mislinjsko in Šaleško dolino, še velika glasbena prireditev pod imenom Popoldne z glasbenimi gosti.
Geografsko »najvišje ležeči« festival glasbe v Sloveniji letos obeležuje 43. leto neprekinjenega delovanja ter razveseljevanja ljubiteljev narodnozabavne glasbe. Ker festivalsko dogajanje poteka na Graški Gori, naseljem med Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo, na lokaciji, ki leži okoli kar 750 nad morjem, je že sama naravna kulisa izjemen prireditveni prostor ter hkrati lepo dostopna z obeh dolin.

Mednarodni festival narodnozabavne glasbe »Graška Gora poje in igra« je eden starejših narodnozabavnih glasbenih festivalov v Sloveniji, je festival, ki je še vedno vzor mnogim tovrstnim festivalom v organizaciji in delovanju, predvsem pa je festival, ki krepi svoj ugled in dviguje festivalsko raven z uspešnim delom. Kulturno društvo Graška Gora v sodelovanju z Mestno občino Velenje, Mestno občino Slovenj Gradec, Občino Mislinja, ZKD Šaleške doline, ZKD Slovenj Gradec in Festivalom Velenje, že vsa leta opravljajo izjemno delo s promocijo »domače« glasbe.

Letošnje festivalsko dogajanje bo obsegalo dva dni. V petek, 17. avgusta 2018, bo potekalo od 20. ure dalje tradicionalno festivalsko tekmovanje Graška Gora poje in igra, za katerega je strokovna komisija izbrala 12 ansamblov iz Slovenije in dva iz tujine (Avstrija, Hrvaška) ter se bodo pomerili za prestižne nagrade: zlatega, srebrnega in bronastega pastirčka. Ob teh nagradah bo svojega najboljšega izvajalca izbrala tudi publika, podelili bodo nagrado za najboljše besedilo pesmi, strokovna komisija bo razglasila nagrado za najboljšo priredbo (aranžma), nagrado za najbolj izvirno melodijo, podeljena bo plaketa organizatorja in seveda najpomembnejša nagrada - za absolutnega zmagovalca festivala.

V tekmovalnem dogajanju se bodo predstavile skupine oziroma ansambli: ansambel Jerneja Kolarja, ansambel Stanka Fajsa, Dečki z bregov (Hrvaška), Juhej, Kozjanski lumpi, Krainerschwung (Avstrija), Lun'ca, Mladi godci, Norost, Savinjski kvintet, SOS kvintet in Srčni muzikanti.

Pester in izjemno zanimiv bo tudi spremljevalni program. Ob tekmovalnem delu festivala »Graška Gora poje in igra« se bo kot gost na petkovem večeru predstavila priznana zasedba iz tujine, odlični ansambel Die Lungauer iz sosednje Avstrije. Drugi festivalski dan bo nedelja, 19. avgust. Graška Gora bo zaigrala, zapela in zaplesala ob številnih prepoznavnih domačih vižah na Popoldne z glasbenimi gosti.

Z letošnjim izjemnim bogatim programom se bo Graška Gora v avgustu za dva dni spet utrdila kot eden izmed centrov slovenske »domače« glasbe.

Več informacij: Drago Plazl, www.festival-gg.si, info@festival-gg.si, 031 614 280, 03/891 30 00.