Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Začetek 34. Poletnih kulturnih prireditev v Velenju

V petek, 15. junija, se bodo ob 21. uri s koncertom Vlada Kreslina in Malih bogov začele 34. Poletne kulturne prireditve v Velenju. Otvoritveni koncert, ki bo na zunanjem prizorišču pred Domom kulture Velenje, se uvršča tudi v cikel desetih izbranih petkovih dogodkov Festivalska desetka, s katerimi Festival Velenje zaznamuje deset let uspešnega delovanja. V dveh mesecih bo na številnih prizoriščih več kot 60 žanrsko različnih dogodkov, ki bodo zagotovo razgibali in popestrili poletni utrip mesta. 
Poletne kulturne prireditve v Velenju sodijo med najstarejše festivale v Sloveniji, po številu dogodkov in žanrski raznolikosti pa se uvrščajo tudi med programsko bogatejšo poletno ponudbo na nacionalni ravni. Najbolj obsežni so koncertni program ter vsebine, namenjene otrokom, sledijo filmska in plesna produkcija, galerijska ponudba, gledališke predstave ter sejmi. 

Med vidnejšimi dogodki na glasbenem področju bodo zagotovo koncert priljubljene hrvaške skupine Jinx, ki bo 13. julija na Titovem trgu, projekt Svetlane Makarovič »Kdor gleda skozi mačje oči« na Velenjskem gradu 27. junija ter koncert Tomaža Domicelja pred Domom kulture Velenje 6. julija. Poletje bodo popestrili tudi nastop Zale Kralj in Gašperja Šantla v atriju Galerije Velenje 12. julija, koncert zasedbe Koala Voice pred Domom kulture Velenje 20. julija ter brazilski ritmi zasedbe Chorinho & Samba Brasileiro 25. julija. Na Velenjskem gradu bo 27. julija koncertirala zasedba Pliš, mlade bo 1. avgusta zabaval zagrebški kantavtor Miki Solus, v avgustu se bodo zvrstile še zasedbe Dixi Šok band, Kontrabant, duo Ofak – Mori, glasbeni projekt Bordo ter Duo Chateau. Velenje bo gostilo tudi tri tuje mladinske orkestre, 3. julija bodo nastopili American Music Abroad, 5. julija simfonični orkester Raanana iz Izraela, 17. julija pa komorni orkester iz britanskega Bromleyja. V sklopu poletnih prireditev bo tudi letos konec avgusta potekal tridnevni že 30. Citrarski festival »Prešmentane citre«, glasbeno poletno ponudbo pa bomo tradicionalno zaključili s koncertom Iztoka Mlakarja na Velenjskem gradu (2. septembra). 

To poletje bo pred velenjskim kulturnim domom na ogled tudi več plesnih predstav. 22. junija bo uprizorjen tretji del sodobnega plesnega triptiha Zakaj te ni – Balkan Dance vol. 3, 28. junija bo potekal maraton folklornih skupin, sodobna plesna predstava Marat/Sade v izvedbi plesalcev iz Srbije pa bo na ogled 29. julija. V atriju Velenjskega gradu bosta na ogled dve lahkotni poletni komediji. Boris Kobal bo 10. julija odigral Pismo rosno! Vsega je kriv poštar …, Bonifacij in Marija pa bosta v Iskreni spovedi nastopila 7. avgusta. Na Titovem trgu bosta 18. julija nastopila švicarsko-izraelska akrobata Circo Pitanga v predstavi Cirkus. V Domu kulture Velenje bo 30. avgusta v sodelovanju s festivalom Kunigunda na ogled gledališki koncert Svetlane Makarovič Prekleti kadilci. 

V Galeriji Velenje bo 16. junija Poletna muzejska noč, sestavljena iz niza različnih dogodkov. V poletnih mesecih bosta na ogled dve razstavi, in sicer Velika črta v izvedbi JSKD, kjer bodo predstavljena dela 45 avtorjev, in razstava sodobne slovenske slikarke Barbare Jurkovšek. V galeriji bodo poleti potekale tudi družinske urice, javna vodstva ter tematska predavanja, v tednu med 9. in 13. julijem pa počitniške delavnice za otroke.

Otroška kreativnost, ustvarjanje, lutkovno gledališče, umetnost za mlade in druge otroške poletne aktivnosti se že dobro desetletje poleti preselijo na travnik pred Domom kulture Velenje. Torkove igrarije bodo tudi letošnje poletje ustvarjalno obarvane, ob sobotnih dopoldnevih pa si bodo najmlajši na zelenem prizorišču v senci dreves ogledali zanimive lutkovne, igrane ali cirkuške predstave. 

Poletni kino na prostem Zvezde pod zvezdami bo ob ponedeljkih ob Domu kulture Velenje na ogled ponudil deset filmskih produkcij. Na Cankarjevi ulici bosta poleti še dva bolšja sejma.

Skoraj vsi dogodki v sklopu 34. Poletnih kulturnih prireditev so za obiskovalce brezplačni. Med dogodki je le pet plačljivih, ki smo jih vključili v Poletni kulturni abonma. Ta vsebuje tri glasbene in dva gledališka dogodka in stane 55 evrov, različica brez koncerta z Iztokom Mlakarjem pa je na voljo za 40 evrov. Abonma, ki je prenosljiv, je že v prodaji na blagajni Festivala Velenje. 

Konec junija bo Festival Velenje izdal programsko knjižico vseh poletnih prireditev v Velenju za julij in avgust, v kateri bodo zajeta vsa področja poletnih aktivnosti, ki jih v Velenju pripravljajo različni organizatorji športnih, kulturnih, izobraževalnih, počitniških in drugih dejavnosti. Knjižica Poletje v Velenju je izvrsten kulturni in prireditveni vodnik po mestu in okolici, ki je živo in aktivno vse poletje. Vsi podatki o 34. Poletnih kulturnih prireditvah so objavljeni tudi na spletnih straneh Festivala Velenje in Mestne občine Velenje.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si