Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

10-letnica Festivala Velenje

Festival Velenje, ki ga je 1. maja 2008 ustanovila Mestna občina Velenje, je v mesecu maju začel s praznovanjem 10-letnice uspešnega delovanja. Prva od prireditev iz cikla Festivalska desetka, na kateri so se sprehodili skozi ključne dogodke preteklih deset let, je bila v četrtek, 17. maja, v mali dvorani Doma kulture Velenje. Gostja tokratnih Zgodb neke hiše je bila direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny, ki zavod vodi že vse od ustanovitve. Praznovanje bodo nadaljevali še vse do sredine julija, ko bodo na devetih dogodkih ob petkih predstavili različna področja delovanja in ustvarjalnosti Festivala Velenja.
Direktorica Festivala Velenje je na svečanosti ob 10-letnici Festivala Velenje povedala, da je vesela, da je Festival v teh letih okrepil kulturno produkcijo v mestu, razvil več novih produktov kulturne vzgoje, razpredel socialne mreže  in poskrbel za številne nove mednarodne povezave. Dodala je, da se Festival Velenje od preostalih podobnih zavodov v Sloveniji razlikuje po tem, da intenzivno razvija lastno produkcijo, predvsem na področju plesa, lutk in glasbe. Tako je v teh letih v njihovi produkciji nastalo kar 21 lutkovnih in 16 plesnih predstav, trije muzikali, štirje mednarodni plesni projekti, nekaj intermedijskih projektov, v koprodukciji pa so pripravili še tri operne predstave. Med več kot 10.000 dogodki, ki jih je zavod pripravil v teh desetih letih, so tako kino projekcije, gledališke, plesne in glasbene postprodukcije, koncerti, sejmi, razstave, proslave … »Kulturna infrastruktura je v mestu dobro razvita. V prihodnje moramo vlagati v znanje, kompetence zaposlenih, mednarodno širjenje in kakovostne lastne projekte. Zdi se mi, da je potrebno delati le še na kakovosti, ne več na številčnosti.« je v komentarju glede bogatega kulturnega utripa v mestu poudarila Pokornyjeva.

Praznovanje jubileja bo zaznamovalo še devet tematskih petkovih dogodkov. 25. maja bo na Velenjski promenadi potekala Ulična slikarska šola, na kateri bodo sodelavci Galerije Velenje k ustvarjanju povabili tudi mimoidoče. 1. junija bo v mali dvorani Doma kulture Velenje premiera lutkovne predstave Lutkovnega gledališča Velenje z naslovom Indijanska pravljica. Naslednji petek, 8. junija, bo na ploščadi pred Domom kulture Velenje na ogled plesna predstava Pika praznuje rojstni dan v izvedbi Plesnega teatra Velenje. Odprtje 34. Poletnih kulturnih prireditev bo 15. junija zvečer - nastopil bo Vlado Kreslin z Malimi bogovi. 22. junija bodo predstavili del mednarodnega plesnega projekta Balkan Dance Project vol. 3 z naslovom Zakaj te ni?. Brezplačne projekcije filmov za vse generacije bodo potekale na dan kina, 29. junija, v Kinu Velenje. V juliju bodo sledili še trije praznični koncerti: 6. julija bo nastopil Tomaž Domicelj, 13. julija skupna Jinx, 20. julija pa zasedba Koala Voice. 

10 dogodkov za 10 let uspešnega delovanja Festivala Velenje bo predstavilo ustvarjalnost vseh enot Festivala Velenje: Kina Velenje, Lutkovnega gledališča Velenje, Plesnega teatra Velenje, Galerije Velenje, Projektnega gledališča ter Programske enote v sodelovanju s podpornimi službami. Vsi jubilejni dogodki so za obiskovalce brezplačni, podroben opis pa je objavljen na spletni www.festival-velenje.si. 

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si