Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Plesne degustacije Festivala Velenje na Kulturnem bazarju

V četrtek, 5. aprila 2018, bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala tradicionalna nacionalna prireditev Kulturni bazar, ki je letos tematsko usmerjena v Evropsko leto kulturne dediščine 2018, posebno pozornost pa namenja tudi Cankarjevemu letu 2018 ter medgeneracijskemu povezovanju na področju kulture. Festival Velenje bo na Kulturnem bazarju sodeloval kot producent s predstavitvijo plesnega projekta Pohujšanje v dolini šentflorjanski, obenem pa bo že tretje leto zapored pobudnik za organiziran obisk Kulturnega bazarja zaposlenih v javnih kulturnih zavodih in izobraževalnih ustanovah.

V sklopu kratkih predstavitev projektov Plesne degustacije bo predstavljeno tudi delo koreografa Aleksandra Ilića in režiserja Aleksandra Nikolića Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki je del modernega plesnega triptiha Balkan dance vol. 3. Največji izziv srbskim umetnikom je bil predstaviti delo slovenskega literarnega velikana skozi zunanji panoptikum in poudariti večplastnost dojemanja vsebine, ki s svojo presenetljivo aktualnostjo zrcali podobo današnje družbe in problematizira socialne medčloveške relacije. Projekt bo predstavljen v dvanajst minutnem filmu, plesalka Mojca Majcen pa bo sodelovala v pogovoru z drugimi umetniki in publiko. 

Festival Velenje bo svoje številne dejavnosti tradicionalno predstavil kot del KUDUSa, Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije. Na razstavnem prostoru bodo predstavljeni aktualni programi lastne produkcije Lutkovnega gledališča Velenje in Plesnega teatra Velenje. Kulturni bazar bo obiskala tudi glavna super junakinja Pikinega festivala, ki bo v Velenju letos potekal že devetindvajsetič, in sicer od 23. do 29. septembra. Svojo dejavnost bo v muzejsko-galerijskem kotičku predstavila tudi Galerija Velenje.

Festival Velenje že tretje leto zapored organizira skupen obisk Kulturnega bazarja in vse zaposlene, ki delujejo na področju kulture in kulturne koordinatorje velenjskih šol in vrtcev pozove, da skupaj obiščejo dogodek. Tudi letos bo s skupnim avtobusnim prevozom na celodnevno strokovno usposabljanje iz Velenja v Ljubljano odšlo 30 udeležencev in izbiralo med ponujenimi vsebinami skoraj 50 dogodkov, ki vključujejo predstavitve, predavanja, uprizoritve, delavnice in vodenja po razstavah.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si