Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Lovro Pogorelić bo igral v Velenju

V torek, 20. februarja, bo ob 19.30 v Veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje klavirski recital enega najbolj nadarjenih hrvaških pianistov Lovra Pogorelića. Koncert je del ciklusa Abonmaja Klasika, ki ga organizirata Festival Velenje in Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje.

Pianist Lovro Pogorelić že od svojega sedemnajstega leta redno koncertira na številnih prizoriščih po svetu. Z recitali ali kot solist z orkestri uresničuje pianistične kreacije prepričljive moči in neizpodbitne individualnosti. V zadnjih letih se je izkazal na več izjemno uspešnih turnejah po Japonski in Kitajski ter posnel nekaj dobro sprejetih zgoščenk. Japonska kritičarka Kayo Fushhiya je njegovo igranje označila kot »izjemno bogato in raznovrstno, veščine njegovih rok so neizčrpne. Slikovito kot bleščeči kristali in močno kot prah, ki se razprši po zraku«. Leta 2007 je pri francoski založbi Intrada posnel zgoščenko z deli F. Liszta, ki je izjemno navdušila tudi kritike. Francoski glasbeni kanal Mezzo je že večkrat predvajal dokumentarni film o snemanju tega Pogorelićevega albuma. Pri hrvaški založbi Dancing Bear pa je izdal zgoščenko z deli Musorgskega in Rahmaninova. Lovro Pogorelić je redni profesor klavirja na Akademiji za glasbo v Zagrebu ter vodi PagArtFestival. V svojem prostem času rad planinari, znan pa je tudi po svojih kuharskih veščinah.

Klavirski recital bosta sestavljala dva dela. Najprej bodo na programu Slike z razstave Modesta Mussorgskega. Slavna klavirska suita je bila skomponirana leta 1874 je prepoznana kot najboljše pianistično delo tega skladatelja. Desetih klavirskih stavkov je posvečenih spominu na Viktorja Hartmanna. Z njimi Musorgski opisuje sprehajanje od slike do slike med množico obiskovalcev. Drugi del programa je delo Sergeja Prokofjeva, Sonata št. 8, op. 84. V vojnem času je napisal tri klavirske sonate (šesto, sedmo in osmo), ki jih je začel vse skladati sočasno leta 1939. Medtem ko je po vrnitvi v Sovjetsko zvezo Prokofjev pisal pretežno priložnostna in domoljubna dela, se je med vojno posvetil komorni in klavirski glasbi. Klavirska sonata št. 8 je premierno zaigral Emil Gilels leta 1944 v Moskvi.

Klavirski recital Lovra Pogorelića bo nedvomno vrhunec letošnje koncertne sezone. V preteklih letih smo na odru glasbene šole uživali v koncertih Irene Grafenauer, Aleksanderja Gadžijeva in Dubrovke Tomšič Srebotjak.
 
Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si