Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Kreativna jazz klinika Velenje 2018 in Glasbena ponujanja od 28. 2. do 3. 3. 2018

Že tretje leto zapored bo v Velenju med šolskimi zimskimi počitnicami potekala Kreativna jazz klinika. Od ponedeljka, 26., pa do sobote, 3. marca 2018, bodo na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega potekala skupinska predavanja in individualne vaje; v popoldanskih in večernih urah pa bodo tudi na ostalih mestnih lokacijah ansamblske vaje, koncerti in jam sessioni. Kreativno jazz kliniko bo obogatil raznolik sklop popoldanskih in večernih dogodkov, odprtih za širšo javnost z naslovom Glasbena ponujanja. Programski vodja festivala in umetniški vodja klinike je priznan saksofonist in nagrajenec Prešernovega sklada Jure Pukl, v vlogi mentorjev pa se mu bo na delavnicah pridružilo osem zvenečih imen mednarodne jazzovske scene. Organizatorji Kreativne jazz klinike Velenje 2018 so Kulturno društvo jazz Velenje, Mestna občina Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega in Festival Velenje.
Pred dvema letoma oživljena enotedenska glasbena delavnica Kreativna jazz klinika bo letos potekala šestič, tretjič v novi preobleki z izjemno zasedbo učiteljev, pretežno z newyorške glasbene scene. Enotedenske delavnice so zasnovane kot ustvarjalno glasbeno druženje, plemeniti pa jih tudi pestrost neformalnega glasbenega izobraževanja. Izvrstno mentorsko zasedbo učiteljev sestavljajo Shai Maestro (klavir), Gregory Hutchinson (bobni), Joe Sanders (bas), Melissa Aldana in Jure Pukl (saksofon), Philip Dizack (trobenta), Sachal Vasandani (vokal), Charles Altura (kitara), Miha Koren (bas kitara) in Žan Tetičkovič (jam sessioni). Trenutno je na delavnice prijavljenih 65 slušateljev, prosta mesta pa so še pri mentorjih za kontrabas, trobento, saksofon in klavir. Cena za aktivnega udeleženca, kar pomeni sodelovanje z instrumentom v ansamblu, znaša 250 evrov, za slušatelje brez instrumenta pa celotedenska prisotnost stane 170 evrov. Udeležba na posamezni dan brez ansambla je 75 evrov. 

V sklopu Kreativne jazz klinike bodo Glasbena ponujanja na različnih lokacijah nudila raznoliko glasbeno razvajanje, vseh dvanajst večernih koncertov pa bo za publiko brezplačnih. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili kar trem premiernim koncertom v Sloveniji: Sava Miletic Quartet Rollercoaster (Srbija) bodo nastopili v Max klubu Velenje 27. 2., Melissa Aldana Quintet (Čile/ZDA) bodo v Galeriji Velenje igrali 28. 2. in Shai Maestro & Charles Altura Duo (Izrael/ZDA) bodo na odru Orgelske dvorane glasbene šole 1. 3. Z instrumentalno improvizacijo bosta v galeriji FBunker 26. 2. Jure Pukl in Črt Valenčak začinila odprtje fotografske razstave Claudia Sobolčeca. Od ponedeljka do petka zvečer bodo v Max klubu Velenje potekali jamm sassioni. Na zadnji dan, 3. 3., pa bo zaključni koncert udeležencev Kreativne jazz klinike Velenje 2018, ob 18. uri v Veliki dvorani Glasbene šole Velenje, sledila pa mu bo zaključna zabava v Max klubu Velenje. 

V tednu klinike bo 2. marca na programu tudi četrti od sedmih koncertov Max klub jazz festivala 2018 in sicer zasedba Jure Pukl feat. Sachal & Charles Altura »Songs and Chants«. Več informacij o programu festivala in klinike najdete na spletni strani www.jazz-velenje.si.

Več informacij: Barbara Pokorny, 03/898 25 80, www.jazz-velenje.si, www.festival-velenje.si