Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Premiera lutkovne igre za otroke Medvedek in zlatolaska

V soboto, 22. aprila 2017, bo ob 10.30 v mali dvorani Doma kulture Velenje premierno uprizorjena lutkovna pravljica Medvedek in zlatolaska. Avtorski scenarij po motivih ljudske pravljice je delo vodje Lutkovnega gledališča Velenje Alice Čop, pri režiji pa je sodeloval tudi Kajetan Čop. Simpatično scenografijo in lutke je zasnovala in izdelala družina Čop, za kostumografijo je poskrbela Noemi Čop. Rezbarska dela je opravil Milojko Kumer, avtorsko glasbo pa je napisal Gorazd Planko. Štiri lutke, ki jih bomo spoznali v zgodbi, bosta vodila lutkarja Borut Ring in Noemi Čop (alternacija Neža Ocepek). Lutkovno gledališče Velenje deluje pod okriljem Festivala Velenje, ki je tudi producent predstave, projekt pa je podprla tudi Mestna občina Velenje.
V 30-minutni predstavi, namenjeni otrokom od tretjega do šestega leta, spoznamo pravi pomen prijateljstva. Imeti prijatelja, ki mu lahko zaupamo, se z njim igramo in pogovarjamo, je kot zaklad, neviden očem. Glavni junak, mali medvedek, je zelo žalosten, saj se ga vse živali v gozdu bojijo. Bliža se njegov rojstni dan in vse kaže, da ga bo moral praznovati kar sam. Mati medvedka in oče medved ga tolažita, da so se medvedov od nekdaj bale vse gozdne živali. Besede staršev ga ne potolažijo, zato v solzah zbeži od doma. Kmalu sreča radovedno deklico, ki se igra sama, saj njena starša zaradi številnih obveznosti nimata časa, da bi ji delala družbo. Deklica z zlatimi lasmi ima veliko igrač, ki pa jih nima s kom deliti. Med žalostnim medvedkom in osamljeno deklico se kmalu splete topla vez prijateljstva, njuno stisko pa izrine veselje, radost in razigranost. Nauk zgodbe, da vsi potrebujemo prijatelje, je še kako resničen.

Festival Velenje in Lutkovno gledališče Velenje že vrsto let uspešno delujeta na področju otroške produkcije in kulturne vzgoje. Številna gostovanja Lutkovnega gledališča Velenje po vsej Slovenij so potrditev kvalitetnega in vzgojno-izobraževalnega produkcijskega dela, ki je njihovo vodilu pri ustvarjanju.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si