Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Prešernov dan v Velenju

Velenje je mesto z izjemno bogato kulturno ponudbo in organizatorji v počastitev slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja, prirejajo številne kulturne dogodke in utrinke. Najbolj svečano bo v Velenju na predvečer praznika, ko bo v velenjskem kulturnem domu osrednja občinska slovesnost ob prazniku, ki jo tokrat skupaj pripravljata Mestna občina Velenje in osnovna šola Livada; že pred proslavo pa se bodo v Galeriji Velenje na županovem sprejemu srečali ustvarjalci, ki delujejo na področju kulture. 

Največji velenjski kulturni zavod, Festival Velenje, pod okriljem katerega od poletja naprej deluje tudi Galerija Velenje, bo s praznovanjem začel že 2. februarja, ko bodo v osrednji mestni galeriji odprli razstavo izjemnega umetnika Arjana Pregla. Naslov razstave umetnika, ki je na ljubljanski ALU diplomiral pri letošnji Prešernovi nagrajenki Metki Krašovec in profesorju Bojanu Gorencu, je »1000 besed in druge slike«. Prav na praznični dan, 8. februarja, bodo v Galeriji Velenje pripravili javno vodstvo po razstavi, cel mesec pa se bodo ob razstavi odvijali tako dogodki za najmlajše, družine in mladino kot tudi za strokovno javnost.

Festival Velenje, ki je tudi nosilec področja kulturne vzgoje v mestu, bo v soboto, 4. februarja, v mali dvorani Doma kulture Velenje za najmlajše priredil dve ponovitvi lutkovne predstave Mehurčki v izvedbi Gledališča Bičikleta. Z rimo prežeta in z lutkami interpretirana predstava bo otrokom približala nekatere že ponarodele pesmice Otona Župančiča. 

Za velenjske osnovnošolce Festival Velenje v ponedeljek, 6. februarja, pripravlja posebno doživetje kulturnega dneva v Domu kulture Velenje. Otroci si bodo najprej ogledali lutkovno predstavo Volk in kozlički v izvedbi Lutkovnega gledališča Velenje, poklepetali z režiserko in igralci predstave ter tako spoznali oder, ustvarjalce in zakulisje predstav, nato pa z likovno pedagoginjo še ustvarjali v kreativnih delavnicah. Opoldne bo v mali dvorani na ogled še ena lutkovna predstava hišnega gledališča, Romeo in Julija. 

Na praznični dan, 8. februarja, bodo tudi v Velenju muzeji in razstavišča omogočili brezplačne oglede zbirk in razstav. Muzej Velenje tako vabi na ogled muzejskih zbirk na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov in tudi v Muzeju usnjarstva. Na praznično popoldne na Velenjskem gradu pripravljajo še odprtje fotografske razstave Portreti njihovega lani preminulega sodelavca Janeza Svetine, ki bi prav ta dan praznoval 50 let. V Mladinskem centru Velenje bo ta večer potekal poseben praznični dogodek za mladino, Knjižnica Velenje že 6. februarja vabi na predstavitev četrtega romana Petra Rezmana z naslovom Barbara in Krištof, Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje pa dan kasneje na ustvarjalno delavnico za otroke in starše Povodni mož. 

V sklopu Max klub jazz festivala bosta februarja na programu dva koncerta. 9. februarja bo v Max Klubu progresivni saksofonist Igor Lumpert z zasedbo predstavil projekt Invisible Cities, 25. februarja pa bo programski vodja festivala Jure Pukl v Galeriji Velenje nastopil z zasedbo Joe Sanders, Gregory Hutchinson in Melissa Aldana. Vzporedno s festivalom bo od 21. do 26. februarja potekala tudi Kreativna jazz klinika in  ljubiteljem jazza na različnih mestnih lokacijah ponujala številne koncerte.

V praznovanje se s številnimi dogodki in prireditvami ves februar vključujejo tudi vrtec, osnovne in srednje šole, velenjska glasbena šola ter kulturna društva. Organizatorji ob Prešernovem dnevu vabijo obiskovalce, da obiščejo prireditve, si ogledajo zbirke ter čim lepše doživijo ta pomemben državni praznik. 

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si