Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Začenja se Max klub jazz festival 2017

Max klub jazz festival tradicionalno sestavlja sedem koncertov, ki se v Velenju odvijejo od januarja do aprila. V četrtek, 19. januarja, bo v Max klubu Velenje prvi koncert zasedbe članov Big band RTV Slovenija s solistoma Wojciechu Pulcynom na kontrabasu in Gašperjem Bertoncljem na bobnih. Vzporedno z Max klub jazz festivalom bo v času od 21. do 26. februarja na Glasbeni šoli Velenje potekala tudi Kreativna jazz klinika pod umetniškim vodstvom Jureta Pukla. Organizatorji prijave za celotedenske intenzivne jazz umetniške delavnice, ki bodo pod vodstvom izvrstnih mentorjev v mednarodni zasedbi potekale za različne inštrumente, še sprejemajo.  
Max klub Jazz festival v Velenju je že od svojih začetkov na odru gostil največje slovenske jazzovske umetnike v sodelovanju s priznanimi tujimi glasbenimi ustvarjalci in poustvarjalci. V klubskem glasbenem vzdušju se ob kvalitetnih glasbenih večerih in ob domačih ustvarjalcih pojavljajo tudi ugledna imena evropskega in svetovnega jazza. Zadnja leta program pripravlja nagrajenec Prešernovega sklada in glasbeno ter globalno prisoten jazzovski ustvarjalec ter saksofonist, domačin Jure Pukl.

Na prvem koncertu se bosta v družbi Big Banda RTV Slovenije predstavila dobro znana glasbenika – Gašper Bertoncelj in njegov dolgoletni sodelavec Wojciech Pulcyn s Poljske s stilsko raznovrstnim programom, polnim močnih ritmov in melodičnih tem. Letošnji koncertni program ponuja še progresivnega saksofonista Igorja Lumpreta & Invisible Cities, ki se bo februarja predstavil s projektom, ki združuje glasbenike iz Berlina, Barcelone in Montreala. Jureta Pukla bodo na nastopu 25. februarja spremljali Joe Sanders, Gregory Hutchinson in Melissa Aldana. Koncert bo izjemoma na drugi lokaciji, in sicer v Galeriji Velenje. Marca bosta na programu dva koncerta. Najprej bo nastopil Ana Bezjak kvartet s projektom 'Round about Monk. V družbi izvrstnih instrumentalistov Marka Črnceca, Tadeja Kampla in Kristjana Krančana bo predstavljen raznolik izbor jazzovskega pianista Theloniousa Monka, ki sodi med najbolj izvajane v svetu jazz glasbe. 

Igor Matković Quintet se bo predstavil z novim albumom »State of Ku«. Tokrat h glasbi pristopa z novega gledišča s prosto improvizacijo in zvočnimi strukturami obdelanimi z elektronskimi zvoki. Družbo mu bodo 23. marca delali vrhunski slovenski glasbeniki Igor Matkovic, Milko Lazar, Jani Moder, Jošt Drašlar in Bojan Krhlanko. Na šestem koncertu bomo lahko prisluhnili zasedbi Žan Tetičkovič Trio, ki se bo predstavil z najnovejšim projektom »The Port of Life«, osebni pripovedi o imigraciji in akulturaciji. Max klub jazz festival 2017 se bo zaključil 20. aprila s koncertom Timotej Kotnik Group feat. Yarub Smarait. V Timotejevi glasbi se odraža filozofija »Inkluzije skozi performans«, ki jo je razvil na prestižni glasbeni šoli Berklee College of Music. 

Pestremu dogajanju s tematiko jazza se pridružuje tudi Kino Velenje, ki bo v petek, 24. februarja, na program uvrstil glasbeno biografijo Milesa Davisa. Režijski prvenec igralca Dona Cheadla je divje vznemirljiv, ganljiv in z glasbo prežet film, ki sta ga navdihnila delo in življenje jazzovskega velikana. Brezplačna projekcija bo na ogled po koncertu Kreativne jazz klinike v veliki dvorani Kina Velenje ob 20. uri.

Preteklo leto je ponovno zaživela enotedenska glasbena delavnica Kreativna jazz klinika. Zasedbo učiteljev, pod umetniškim vodstvom Jureta Pukla, letos sestavljajo Kurt Rosenwinkel, Gregory Hutchinson, Joe Sanders, Robert Jukič, Miha Koren, Melissa Aldana, Yotam Silberstein,Ray Colom, Sachal Vasandani, Kaja Draksler in Marko Črnčec. Kreativna jazz klinika v Velenju bo potekala v obliki ustvarjalnega glasbenega druženja in hkrati neformalnega glasbenega izobraževanja. Slušatelji, ustvarjalci in poustvarjalci jazz glasbe bodo lahko aktivno sodelovali pri izobraževanju ter izmenjavi znanj in informacij. Prijave za kliniko, ki bo potekala na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski ter drugih lokacijah v Velenju, so še odprte, podroben urnik se nahaja na povezavi www.jazz-velenje.si.

Max klub jazz festival skupaj pripravljajo Mestna občina Velenje, Festival Velenje in podjetje Činela, pri organizaciji koncertov Kreativne jazz klinike pa sodeluje še Gorenje Gostinstvo.

Organizatorji so za Max klub jazz festival 2017 pripravili abonmajsko kartico, s katero obiskovalci za ceno 40 EUR lahko udeležijo vseh koncertov (cena za dijake in študente je 30 EUR), vstopnica za posamezni koncert pa stane 8 EUR. Več informacij o programu festivala in gostujočih zasedbah najdete na spletni strani www.jazz-velenje.si.

Več informacij: Barbara Pokorny, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si