Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Čarobni december 2016 v Velenju

V Čarobnem decembru se bo v Velenju zvrstilo več kot 150 dogodkov, ki jih pripravljajo različni kulturni javni zavodi, društva in gostinci. Mestna občina Velenje bo v petek, 2. decembra, na Titovem trgu ob 18. uri prižgala praznično razsvetljavo, veseli dogodek pa bo pospremil koncert skupine Ave. Najbolj pričakovani decembrski mož bo v Velenje v družbi pravljičnih likov prispel 15. decembra. Rajanju na Titovem trgu z dedkom Mrazom se bodo pridružili plesalci Plesne šole Spin, Plesnega studia N in Plesne šole Mdance. Praznični sejem drobnih daril in dobrot bo na Cankarjevi ulici 17. decembra v dopoldanskem času, popoldan pa se bo na Velenjski promenadi začelo decembrsko praznično druženje na prostem ob ognju, toplih napitkih in prigrizkih ter številnih dogodkih za otroke in odrasle. Čarobni december v Velenju se bo zaključil s silvestrovanjem na Titovem trgu, kjer bo veselo s skupino Mambo Kings. Na silvestrski večer pa bo v Domu kulture premierno uprizorjena tudi melodrama Gledališča Velenje Učinek kobilice.
Festival Velenje je v prazničnem mesecu pripravil sklop sobotnih otroških predstav v Čarobnem decembru. 3. in 24. decembra bo premiera in prva ponovitev lutkovne predstave Hrestač in mišji kralj v izvedbi Lutkovnega gledališča Velenje. 10. decembra si bodo otroci lahko ogledali plesno predstavo Vidkova srajčica v izvedbi KUD Igen iz Celja, 16. decembra pa bo na odru male dvorane Doma kulture Velenje lutkovno-glasbena predstava KUD Dudovo drevo Najlepše darilo. Velika družinska praznična predstava bo letos posvečena 100. obletnici rojstva najboljšega otroškega pisatelja Roalda Dahla. Slovensko ljudsko gledališče Celje bo 29. decembra v Domu kulture Velenje uprizorilo njegovo prvo literarno delo za otroke Jakec in breskev velikanka. Odrasli se bodo decembra v kulturnem domu lahko nasmejali komedijama Špas teatra Bunderla in Godler šov  ter Nostalgični komediji Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Festival Velenje v Čarobnem decembru priporoča obisk koncertov priznanega nemškega citrarja Georga Glasla in znane hrvaške etno zasedbe Oridano Gipsy Band. 

Od 17. in vse do 30. decembra bo na Velenjski promenadi pred sodiščem med 17. in 22. uro odprta Čarobna promenada, kjer bo potekalo praznično druženje ob ognju, kulinaričnih dobrotah, dogodivščinah za najmlajše ter glasbenih in plesnih nastopih za male in velike. Čarobno promenado bodo odprle Trebanjske mažurete s pihalnim orkestrom, otroci se bodo lahko fotografirali z dedkom Mrazom, zabava na prostem pa se bo nadaljevala s koncertom skupine Janette. Vsak dan v prihodnjih dneh bo ob 17. uri program namenjen najmlajših. Obiskala jih bodo pravljična bitja, čarovnik, Olaf in Elsa iz Ledenega kraljestva, predstavili se bodo člani plesnih šol in učenci vseh velenjskih osnovnih šol, zapel bo vrtčevski zborček … Bogat in raznolik program namenjen odraslim, se bo pričel vsak dan ob 19. uri. Zadnja bo na promenadi v letošnjem letu v petek, 30. decembra, nastopila zasedba Don Mentony Band.  Organizatorji Čarobne promenade, Mestna občina Velenje, Mladinski center Velenje in Festival Velenje, so program pripravili v sodelovanju z javnimi zavodi in društvi iz Velenja.  

V Galeriji Velenje, ki deluje pod okriljem Festivala Velenje, bo do sredine decembra odprta raziskovalno-izobraževalna razstava Filmska industrija, v sklopu katere se bo 8. decembra odvil tudi pogovorni večer Na čaju z … Markom Mandićem. 22. decembra bo v galeriji odprtje razstave grafik Iskanje matrice, ki jo galerija skupaj s Slovenskim društvom likovnih kritikov pripravlja že enajsto leto. 

Tudi Kino Velenje je poleg rednega filmskega programa v decembru tradicionalno pripravil dva praznična sklopa. Od 26. pa do 30. decembra bodo v Novoletnih filmskih iskricah na ogled otroške in mladinske projekcije, sklop Decembrska romantika v kinu pa ponuja program filmov za odrasle.

Decembrski program vseh dogodkov je zbran v Koledarju prireditev Velenje in objavljen na spletni strani www.festival-velenje.si. Koordinator projekta Čarobna promenada je Festival Velenje, ki je izdal tudi programsko zgibanko Čarobnega decembra v Velenju. Zgibanko bodo po pošti  prejela vsa velenjska gospodinjstva, program pa je objavljen tudi na spletni strani www.festival-velenje.si. 

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567 / 03 898 25 71 / www.festival-velenje.si