Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Slovenska premiera mednarodnega plesnega projekta Balkan Dance Project Vol. 2

V četrtek, 13. oktobra, bo v veliki dvorani Doma kulture Velenje premiera mednarodnega plesnega projekta, ki združuje uspešne mlade koreografe, plesalce in ustvarjalce iz Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije. Projekt temelji na ustvarjalnosti in integraciji ustvarjalcev s skupno kulturno dediščino in tako daje doprinos k mobilnosti zaposlenih na področju kulture in medkulturnemu dialogu v jeziku umetnosti. Plesni diptih, v katerem sodeluje pet plesalcev, je sestavljen iz koreografije Aleksandara Saše Ilića z naslovom Po sonetnem vencu, drugi del pod vodstvom koreografa Igorja Kirova pa je naslovljen The Cube Untold. Producenta plesnega projekta sta Festival Velenje in Opera & Theatre Madlenianum iz Beograda. Balkan Dance Project Vol. 2 je že tretji mednarodni plesni projekt Festivala Velenje, po odmevnih He, He, Helium in Balkan Dance Project Vol. 1.

Avdicija za plesalce, ki sodelujejo pri projektu, je potekala julija v Beogradu. Za projekt Balkan Dance Vol. 2 je bilo izbranih pet plesalcev: Slovenka Mojca Majcen, Ema Janković iz Hrvaške, Branko Mirtović iz Bosne in Hercegovine ter Luka Živković in Jakša Filipovac iz Srbije. Z intenzivnimi vajami so plesalci začeli že konec avgusta. 

Projekt sestavljata dva vsebinsko zaključena dela. V Po sonetnem vencu koreograf Aleksandar Saša Ilić navdih črpa iz Prešernove mojstrovine. Skozi splet venca utripa ritem srca, ki je osnova vsakega življenja. S tem ritmom in s pomočjo naracije plesnih gibov koreograf poskuša poudariti bistvo pesnikove sporočilnosti - ljubezen je večna kategorija do žene, do življenja, do domovine in predvsem do svobode. V drugem delu predstave The Cube Untold koreograf Igor Kirov raziskuje smisel življenja. Želja, da izvemo, kdo smo, kje smo, zakaj smo tukaj, potreba, da se potopimo v skriti del sebe, da trenutek življenja ob naključnem srečanju delimo z neznancem, da z besedami iz globine srca govorimo o lastni bolečini, da spoznamo, kaj se skriva za našimi in tujimi besedami … da imamo pogum, da vprašamo. 

Aleksandar Ilić je prvi solist baleta v Narodnem gledališču Beograd in profesor na Inštitutu za umetniški ples v Beogradu. Je avtor številnih baletov, plesnih predstav, instalacij, performansov, otroških predstav in oper, pesnik ter dobitnik številnih nagrad. 

Igor Kirov je direktor baleta HNK Split. Postavil je več celovečernih baletov in koreografij za mednarodne baletne hiše. Je prejemnik prestižne nagrade Virtuoz, ki jo podeljuje makedonsko ministrstvo za kulturo ter številnih drugih odmevnih nagrad, hkrati pa je tudi eden od ustanoviteljev projekta Balkan Dance. 

Poleg združevanja ter povezovanja umetnikov in kulturne izmenjave je namen plesnega projekta tudi razvoj modernega oziroma sodobnega baleta v širši regiji. Eden pomembnejših ciljev je tudi predstaviti kakovostne plesne produkcije manjšim mestom po državah, iz katerih izhajajo sodelujoči pri projektu ter vključevanje mladih talentiranih plesalcev v mednarodne projekte. Premieri in ponovitvi v Velenju sledi se predstava v Sežani, nato se bo predstava ponovno preselila na srbske odre. 
    
Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si