Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Na Promenadi okusov ponudba specialitet lokalnih gostincev

V petek, 17. junija, bo od 10. do 19. ure na velenjski promenadi potekala prireditev Promenada okusov s kulinarično ponudbo specialitet lokalnih gostincev. 14 gostincev iz Velenja in okolice se bo predstavilo z jedmi,  pripravljenimi prav za to priložnost. V sklopu prireditve se bo odvilo tudi Žarišče, učilnica na prostem, kjer se bodo udeleženci učili trikov priprave in pečenja na žaru pod taktirko kuharskih mojstrov. Promenada okusov v organizaciji Mestne občine Velenje, Festivala Velenje, Turistične zveze Velenje in Mladinskega centra Velenje letos poteka drugič. Oktobra lani je bila prireditev množično obiskana, obiskovalci kot tudi ponudniki jedi pa zelo zadovoljni. Organizatorji pričakujejo, da bo tudi letošnji dogodek pritegnil več 1.000 obiskovalcev.

V sklopu kulinarične ponudbe bodo sladokusci lahko izbirali med glavnimi jedmi po enotni ceni 4 evre in sladicami za 3 evre. Na stojnicah se bodo predstavili Gorenje Gostinstvo z restavracijama Delavski klub in Hotelom Paka, Gostinstvo Verdelj, Kavarna Orange in Pizzerija Velun, Ribiški dom Velenje, Gostilna La Donna, Bianca Gurmanka, Kavarna Lucifer, Maš, Mesarija in gostinstvo Lečnik, Ala la Karamba, Turistična kmetija Fajfar, Carlos Caffe in Jedu Street Food. Na velenjski promenadi bo dišalo po jadranskih sardelicah, istrskih fužih, različnih burgerjih in gurmanskih hot-dogih, quesadilljami, tagliati in vampih s parmezanom. Obiskovalci se bodo lahko posladkali s carskim pražencem v družbi gozdnih sadežev, borovničevo damo, sladoledom s teranovim prelivom in še marsičem. Domača ljubiteljska pivovarna Loko Loko, ki se nahaja na domačiji Pr' Krajnk med hribi nad Šoštanjem, bo poskrbela za spremljavo h kulinarični ponudbi.

Dolgi poletni dnevi in lepo vreme so znanilci sezone piknikov, zato se bodo v sklopu Promenade okusov odvijale učilnice pod krošnjami, kjer bodo obiskovalci od priznanih kuharskih mojstrov izvedeli, kako pripraviti okusen, izviren, predvsem pa nezahteven in malo drugačen obrok na žaru, s katerim bodo lahko naslednjič na pikniku očarali svoje goste. Sklop delavnic pod imenom Žarišče bo tematsko razdeljen na Vege žar ob 13.30, ki ga bo vodil priznani kuharski mojster in dobitnik kar šestih Michelinovih zvezdic Andrej Kuhar iz Vile Herberstein. Kuharski chef bo demonstriral pripravo feta sira z zelenjavo, bučkine pleskavice z nabodalci paprike, ananasa in spomladanske čebule ter jagode na rožmarinovi vejici pečene na žaru. 

Učilnico z naslovom To je burger bo ob 15. uri vodil Andraž Lečnik iz Mesarije Lečnik, znane po vrhunskih Burgerfestih. Udeleženci učilnice bodo spoznali skrivnosti priprave mešanice mesa, domiselnih omak za burgerje in pečenja. Glavni kuhar Hotela Paka, chef Igor Stankovič, pa je sprejel izziv za pripravo sladic na žaru ob 16.30. Z udeleženci na učilnici bodo pripravili sadni buritos, popečen ananas z javorjevim sirupom, kislo smetano in pehtranom, polnjen pomaranče s čokoladnimi browniji ter pečene banane s čokolado. Vsak tematski sklop, ki bo sprejel največ 20 udeležencev, bo dolg 45 minut, za vstopnico, ki stane 6 evrov, pa bodo udeleženci spremljali pripravo jedi, spoznali praktične nasvete in trike, na koncu pa zaužili odličen obrok. Uspešno lokalno podjetje Plastika Skaza, ki se že drugo leto ponaša z nazivom Zlata gazela, bo poskrbelo za opremo in dekoracijo Žarišča ter vsakemu udeležencu podarilo piknik krožnik.  

Na Promenadi okusov bodo za otroke potekale kulinarične delavnice. Otroci si bodo lahko sami pripravili okusen in zdrav obrok, in sicer ribo na palici. Tisti, ki rib ne bodo pekli na ražnjičih, pa jih bodo lahko poskušali uloviti na palico.

Prodaja vseh bonov in vstopnic za žar učilnico pod nazivom Žarišče bo potekala na dan dogodka na skupni blagajni prizorišča. V amfiteatru ob Paki pa se bo dan zaključil še s koncertom Rudarskega okteta Premogovnika Velenje. 

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si