Skip to content
banner image

Novice

Praznujmo skupaj 60 let Doma kulture Velenje

Festival Velenje je za letošnji praznični november načrtoval kar 6 premier lastne produkcije in koprodukcijskih sodelovanj. Svoje umetniške novitete bi tako morali predstaviti plesalci mednarodnega sodelovanja Balkan Dance Project, plesalci pole dance Pipoca Academy, gledališčniki in lutkarji »hišnih« Gledališča Velenje in Lutkovnega gledališča Velenje ter ekipa domačina Uroša Kuzmana. Projekt 6 premier za 60 let Doma kulture Velenje bo vsekakor izveden takoj, ko bodo to dopuščale razmere.

Praznovanje bo trenutno zaživelo predvsem na spletu. V produkciji Festivala Velenje tako že nastaja posebna e-svečanost, ki bo na dan uradnega odprtja doma, 29. novembra, ob 18. uri na ogled preko FB profila Festivala Velenje in na njegovi spletni strani. Posneli so jo zaposleni na festivalu v sodelovanju z zunanjimi sodelavci kot intimno praznovanje za enega. Njen del bo tudi kratek foto-dokumentarni film Tjaše Selič, ki preko arhivskih fotografij in časopisnih člankov lokalnih časopisov Rudarja, Šaleškega rudarja in Našega časa oživlja spomin na bogato in raznoliko zgodovino doma kulture.

Ob tem bosta v avli male dvorane in v zgornji avli velike postavljeni dve priložnostni fotografski razstavi Podobe doma kulture in 6 desetletij Dom kulture Velenje, ki sta nastali v sodelovanju z Muzejem Velenje. Matjaž Šalej in Vinko Mihelak sta iz arhivov obeh javnih zavodov izbrala le drobec fotografij in utrinkov, ki Dom kulture Velenje postavljajo v funkcijo osrednjega pričevalca družbenega dogajanja.

Na spletni strani Festivala Velenje in njegove FB profilu si bo mogoče od 19. do 29. novembra vsak dan ogledati zanimive spomine ljudi, ki so bili in so še z domom tesno povezani preko različnih nalog – od hišnika, računovodkinje, programskih sodelavcev, direktorjev ipd.

Festival Velenje je ob tej priložnosti izdal tudi poseben poslovni rokovnik, ki se s svojo oblikovanostjo, delno pa tudi v besedi in fotografiji, poklanja jubilantu, in priložnostno osebno znamko z motivom stranskih oken oziroma okenskih niš arhitekta doma Otona Gasparija. Izšla je tudi posebna spominska razglednica – reprodukcija fotografije doma kulture in Titovega trga velenjskega fotografa Volbenka Pajka iz začetka 60-tih let.

Vseeno praznujte z nami in z našo hišo, ki se vas je v 60. letih tako navadila, da vas v teh dneh neskončno pogreša!

Ko bodo časi lepši, pa zagrizemo v ...