Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Inventura 19 in O(d)čaran svet

Z razstavo Inventura 19 se dijaki od 1. do 4. letnika predstavljajo z deli, ki so nastala v šolskem letu 2018/2019 pri predmetih risanje in slikanje, likovna teorija, predstavitvene tehnike, osnove varovanja dediščine, plastično oblikovanje in bivalna kultura. Razstavo vsako leto dijaki tudi sami oblikujejo in postavljajo pod mentorstvom profesorjev strokovnih predmetov. Inventura je skupni projekt Gimnazije Velenje in Galerije Velenje. Dijaki tekom šolskega leta obiskujejo galerijske razstave in to zgledno večletno sodelovanje se zdaj že tradicionalno v maju zaključuje z razstavo njihovih aktualnih izdelkov. Razstavo Inventura 19 spremlja tudi katalog z izborom del dijakov in predstavitvami predmetov profesorjev strokovnih predmetov.

Razstava akademske slikarke SONJE HRASTNIK JANČIČ z naslovom O(D)ČARAN SVET

Jančičeva ustvarja kolaže in kolaž grafiko. V celovitosti ustvarjenega ni osredotočenosti na posamezne dele, evidenten pa je način s skrajno reduciranimi elementi in ubrano pripovednimi detajli, ki izpostavljajo ustvarjalkino specifično individualnost. Dosežena kompozicijska oblika pa seveda še ni dokončna, predstavljivost ostaja nenatančna vse od matrice do končnega odtisa, ki je odvisen tudi od izbire papirja. Pomembno vlogo pri končnem videzu ima barva, ki jo narekujejo še čutna razmerja med toplo-hladnimi odtenki barvnih kontrastov, senčenjem, ploskovitostjo in voluminoznostjo. S souporabo različnih elementov za dosego pričakovanih in želenih učinkov avtorica ustvari prostor, ki ga dokončno determinira in konkretizira pisana barvna paleta. Sonja Hrastnik Jančič preizkuša in povezuje tradicionalne in novodobne likovne tehnike v zanimive grafične in slikarske eksponate z izstopajočimi vsebinskimi akcenti. Kolaž ji predstavlja sestavljanje podob po intuitivnem principu, medtem ko so elementi podobe iz naborov, ki jih črpa iz struktur v naravi in zato sinhronizirani tudi z neharmoničnimi strukturami. Tudi to razstavo spremlja katalog.

Razstavo Inventura pripravljajo dijaki  pod mentorstvom profesorjev. Kustosinja razstave Sonje Hrastnik Jančič je Milena Koren Božiček. Razstavi bosta na ogled do 16. junija 2019.

Več informacij:
Milena Koren Božiček, milena.koren-bozicek@galerijavelenje.si in info@galerijavelenje.si