Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Sodobna plesna predstava Čarobna gora

Obsežen razvojni roman Čarobna gora, eno najpomembnejših svetovnih literarnih del nemškega nobelovca Thomasa Manna, je prvič izšlo leta 1924. Tudi v središču plesne praizvedbe, v nizu kontroverznih slik, je mladi Hans Castorp, ki odide na svojo iniciacijsko potovanje, dolgo točno sedem dolgih čarobnih let ali sedem prekratkih čarobnih trenutkov. Castorp se na poti sooča s številnimi temami, pojavi, željami, strahovi in bremeni, ki jih nosi obstoj "tukaj in zdaj". Raziskovalna kreativna pustolovščina vsebuje velik odstotek tveganja, z odrsko postavitvijo pa so se avtorji soočili z izzivom, kako je mogoče s sodobnim plesom, prvobitnim načinom predstavitve naših misli in občutkov, razkriti bistvo enega najpomembnejših romanov 20. stoletja. Ekipa vrhunskih umetnikov je z elegantno, sofisticirano in nadvse zahtevno igro okarakterizirala like Mannovega romana ter si ob tem zastavila niz intimnih, humanističnih, filozofskih in socialnih vprašanj – vprašanj brez odgovorov, nad katerimi nenehno visi uganka smrti. Ali smrt dejansko obstaja ali s koncem življenja preneha tudi sama? Protagonisti z veliko strastjo uprizarjajo življenjske cilje, zrelost, hotenja, strahove in sanje izbranih likov plesne reminiscensce Mannovega romana. Vsak od njih na svoj oseben način oživlja svoj lik, močen, edinstven in dovršen kot zaokroženo miniaturo, ki tvori nezamenljiv del velike freske o življenju in smrti Čarobne gore.

Koreografija: Aleksandar Ilić
Režija: Aleksandar Nikolić
Dramaturgija: Teodora Sujić
Plešejo: Branko Mitrović, Vladimir Čubrilo, Mojca Majcen, Nikola Pavlović, Anđelija Jovanović, Tijana Koprivica, Jovana Grujić, Teodora Sujić, Snežana Arnautović, in Wanzhe Zhang
Scenografija: Meta Drčar
Kostumografija: Igor Jagić
Oblikovanje zvoka: Stefan Petrović 
Oblikovanje luči: Davorin Štorgelj
Fotografija: Zoran Lešić, Nemanja Maraš

Predstava traja 55 minut in nima odmora. Podprla sta jo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Srbije.