Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Pika bo letos odkrivala podeželje

Že 28. leto zapored se bo v Velenju septembra odvil največji otroški festival v Sloveniji, ki ga že nekaj let zapored obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival se je z leti iz enodnevnega dogodka razvil v sedemdnevno dogajanje, ki ga spremljajo številni predfestivalski in pofestivalski dogodki. 28. Pikin festival, ki se tradicionalno odvije na začetku šolskega leta, bo letos potekal od 17. do 23. septembra. Osrednja tema festivala je podeželje: povezanost z naravo, delo na kmetiji, spoznavanje živalskega in rastlinskega sveta, ljudskega izročila ter kulturne dediščine. Letošnja Pikina častna pokroviteljica bo večkrat nagrajena svobodna umetnica, ki se ukvarja predvsem z ljudskim izročilom, varovanjem kulturne dediščine, pripovedovanjem in petjem - Ljoba Jenče. 
Osrednja festivalska tema Pika odkriva podeželje pri programskem snovanju omogoča vrsto tem in aktivnosti, ki jih bodo organizatorji ponudili obiskovalcem. 100 ustvarjalnih in izkustvenih delavnic, odrski program, zunanje aktivnosti, sejem ter številna dogajanja bodo omogočila pestro paleto zabavnih, izobraževalnih ter interaktivnih doživetij, namenjenih vsem generacijam. Pikin festival je bil namenjen predvsem obisku organiziranih skupin šol in vrtcev, zato so programske vsebine usklajene tudi s šolskim kurikulumom in nacionalnimi smernicami kulturne vzgoje. S programsko ponudbo so bili vsi slovenski vzgojno-izobraževalni zavodi seznanjeni konec maja. Iz leta v leto močno narašča tudi obisk družin v popoldanskem času, še posebej vzpodbudno pa je, da mnogi zaradi bogate ponudbe in pozitivne izkušnje festival obiščejo večkrat. 

Organizatorji se pri programskem snovanju in izvedbi povezujejo z društvi, zavodi in organizacijami na različnih ravneh in tako s prepletom znanj in izkušenj zagotavljajo višjo raven kakovosti. Tudi letošnja tema festivala ponuja priložnost za sodelovanje s številnimi društvi, muzeji, aktivi, zadrugami ter gospodarskimi družbami, ki se bodo na festivalu predstavili številnim obiskovalcem. 

Ljoba Jenče, ki je s ponosom sprejela poslanstvo častne pokroviteljice 28. Pikinega festivala, je pred leti odprla vrata Hiše izročila, izobraževalnega centra za nesnovno kulturno dediščino. Zbirateljica slovenskega ustnega izročila, pevka in pripovedovalka pravljic, raziskovalka in učiteljica petja starih ljudskih pesmi, že vrsto let poudarja, da je izročilo pomembno za podporo razvoja otrokove naravne inteligence in domišljije, za kar danes izgubljamo posluh. Ljoba Jenče je od predsednika Republike Slovenije leta 2015 prejela medaljo za zasluge ohranjanja pesemske in glasbene ljudske dediščine, aprila letos pa nagrado Evropske Unije Europa Nostra. 

Festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji – Knjižnico Velenje, Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje, Mladinskim centrom Velenje, Muzejem Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtcem Velenje, Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje ter številnimi partnerji.

Več informacij: Barbara Pokorny / 03 898 25 80 / 041 535 567 / www.pikinfestival.si