Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Kino Velenje in Vrtec Velenje ob podpori Slovenskega filmskega centra sklenila uspešen kulturno-vzgojni projekt KINOZAVER

Med marcem in junijem je Festival Velenje ob podpori Slovenskega filmskega centra izvedel kvaliteten kulturno in predvsem filmsko-vzgojni program Kinozaver, ki je zajel celotno najstarejšo generacijo Vrtca Velenje ter tako praktično kot teoretično udeležence programa igrivo popeljal skozi vse faze filmske produkcije, postprodukcije in reprodukcije. 

Predšolski otroci so okupirani z avdiovizualnim. Projekt Kinozaver odstira procese prepoznavanja filmskih izraznih sredstev in s tem zmanjšuje možnost manipuliranja skozi avdiovizualne vsebine ter vodi do večje senzibilnosti in osveščenosti pri sprejemanju avdiovizualnega ter izboljšane sposobnosti prepoznavanja kakovostnih vsebin. 

Kulturno-vzgojni projekt je zajemal več faz: pripravo pedagoških gradiv za vzgojitelje, brezplačen obisk Kina Velenje z ogledom in analizo treh animiranih filmov in spoznavanje filmskih izraznih sredstev. Udeležence programa je posebej navdušilo ustvarjanje pod vtisom filmske izkušnje – risanje domišljijskih filmskih junakov in njihovih zgodb ter aktivno, igrivo sodelovanje na delavnici »stop motion« tehnike pod mentorstvom Tjaše Selič, kjer je vsaka enota Vrtca Velenje ustvarila svoj kratek film. Simpatično maskoto programa je odlično upodobil Mitja Švener, član Lutkovnega gledališča Velenje. Nastale likovne in avdio-vizualne izdelke so si otroci v družbi staršev in vzgojiteljev ogledali na zaključni slovesnosti v Kinu Velenje. 

Kinozaver je marsikateremu otroku omogočil prvi stik s kinom, vse skupaj pa popeljal na nepozabno filmsko-vzgojno popotovanje, ki so ga navdušeno sprejeli. Projekt sledi zastavljenim ciljem Lokalnega programa kulture Mestne občine Velenje 2014-2020 in uresničuje cilje s področja kulturne vzgoje za vse generacije in širjenja dostopnosti kulturnih dobrin.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 71, www.festival-velenje.si