Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Drugi koncert Max klub jazz festivala 2016: zakonca Klemm in Nostalgija

V četrtek, 11. februarja 2016, se bo v Max klubu Velenje odvil drugi od sedmih koncertov letošnjega Max klub jazz festivala. Na odru se bo predstavila zasedba Family Affair Sandra Klemm and The Adam's Family s projektom Nostalgija. Avtorsko glasba sedmih članov mednarodne zasedbe izvira iz tradicionalnih glasb vzhodne Evrope in Balkana. Vzporedno z Max klub jazz festivalom bo v času zimskih počitnic od 24. do 28. februarja na Glasbeni šoli Velenje potekala tudi Kreativna jazz klinika z zvezdniško zasedbo učiteljev pod umetniškim vodstvom Jureta Pukla. Organizatorji prijave za celotedenske intenzivne jazz umetniške delavnice, ki bodo pod vodstvom odličnih mentorjev potekale za različne inštrumente, še sprejemajo.  
Na februarskem koncertu jazz festivala v Velenju bomo prisluhnili emotivni, vokalno-instrumentalni izpovedi z balkansko in madžarsko glasbo v jazzovskih preoblekah. Zakonca Klemm nista neznanka na slovenski glasbeni sceni. Sandra je nekoč, v devetdesetih, poskakovala ob plesnih pop poskočnicah, ki jih je izvajala pod imenom Sendi, Adam pa je del Big Banda RTV Slovenija. Album Nostalgija je zagotovo posebne vrste album, saj zakonca Klemm na njem izražata izredno umetniško smelost in pogum, ko se uspešno podajata v vode unikatnega preoblikovanja prepoznane glasbene folklore, kateri dodajata razgibane barvne palete jazzovskih tančic. Poslanstvo oziroma sam karakter tega albuma je vsebinsko polno otipljiv in jasen moment pristnega odtisa globokih čustev nostalgičnega koprnenja obeh glasbenikov. »Zamisel o projektu je nastala ob druženju s prijatelji glasbeniki, ko smo igrali skladbe iz naše zgodnje mladosti, in se dokončno oblikovala pred dvema letoma, ko smo nastopili na Jazz festivalu v Reki. Mamina družina izhaja iz Bosne in tudi sama sem se rodila v Banja Luki, kjer sem odraščala do sedmega leta, zato mi te pesmi, ki smo jih prepevali od nekdaj, predstavljajo vez z lepimi časi in z dedkom ter babico,« pove Sandra. Adam jo dopolni s svojo zgodbo. »Odraščal sem znotraj madžarske družine v Novem Sadu, v Vojvodini, zato sem izbral skladbe, ki jih poslušam že vse življenje in s katerimi me vežejo globoka čustva, kajti z ameriškimi jazzovskimi standardi, ki jih pogosto izvajam, se preprosto ne morem čustveno povezati.« 

Po nekaj letih bo v Velenju zopet zaživela enotedenska glasbena delavnica Kreativna jazz klinika. Zvezdniško zasedbo učiteljev, pod umetniškim vodstvom Jureta Pukla, sestavljajo Greg Hutchinson, bobnar, ki je neizmerno vplivali na skoraj vse jazzovske bobnarje zadnjih 20 let, zmagovalka Internacionalnega tekmovanja Monk Competition 2014 – saksofonistka Melissa Aldano, mlada in multi talentirana pianistka Kaja Draksler, Ray Colom, trobentač iz Španije, ki združuje jazz z hip-hopom in flamenkom, kitarist Femi Temowo iz Anglije, ki je med drugim igral z znamenito Amy Winehouse in pa trije Velenjčani: basist Robert Jukič in saksofonist Jure Pukl, v vlogi predavateljev in kontrabasist Miha Koren, ki bo vodil nočne jam sessione v klubu Max. Kreativna jazz klinika v Velenju bo potekala v obliki ustvarjalnega glasbenega druženja in hkrati neformalnega glasbenega izobraževanja. Slušatelji, ustvarjalci in poustvarjalci jazz glasbe bodo lahko aktivno sodelovali pri izobraževanju ter izmenjavI znanj in informacij. Prijave za kliniko, ki bo potekala na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski, so še odprte, podroben urnik se nahaja na povezavi www.jazz-velenje.si/program.

Organizatorji so za Max klub jazz festival 2016 pripravili abonmajsko kartico, s katero obiskovalci za ceno 40 EUR lahko udeležijo vseh koncertov (cena za dijake in študente je 30 EUR), vstopnica za posamezni koncert pa stane 8 EUR. Več informacij o programu festivala in gostujočih zasedbah najdete na spletni strani www.jazz-velenje.si.

Več informacij: Matjaž Šalej, 03/898 25 72, www.festival-velenje.si