Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Kinozaver letos gostil rekordno število vrtčevskih otrok

Festival Velenje - Kino Velenje je mesecu marcu ob podpori Mestne občine Velenje že tretje leto zapored uspešno izvedel kulturno-vzgojni projekt Kinozaver, ki je namenjen najstarejši generaciji otrok iz šestih enot Vrtca Velenje. Program filmske vzgoje zajema teoretično in praktično seznanjanje s sedmo umetnostjo skozi postopke produkcije, postprodukcije in reprodukcije. Kar 20 vrtčevskih skupin, kar šteje 458 otrok, je od ponedeljka, 26., pa do petka 30. marca, obiskalo prostore Kina Velenje, kjer jih je maskota Kinozaver seznanila z opremo in dejavnostmi kina, projekt pa zajema tudi aktivnosti predpriprave in poustvarjanja v enotah velenjskih vrtcev. Zaključna slovesnost bo v ponedeljek, 9. aprila, v prostorih Kina Velenje.
Projekt Kinozaver je načrten in strokovno zasnovan proces filmske vzgoje za vrtčevske otroke, sestavljen iz treh sklopov. Vzgojitelji prejmejo pedagoško gradivo, ki služi kot osnova za spoznavanje razlik med igranim in animiranim filmom, spoznavanje ključnih izraznih sredstev, kot so ideja, sinopsis, scenarij, sekvenca, kader, posnetek, montaža in filmski plan. Tako pripravljeni otroci se z vzgojitelji podajo na celovito doživetje filmske izkušnje. Skupino v Kinu Velenje sprejmeta maskota Kinozaver in strokovna delavka, ki vodita zabavno izkustveno izobraževanje. Po prejemu brezplačnih vstopnic otroci vstopijo v zatemnjeno kinodvorano z velikim platnom in številnimi zvočniki, ogledajo si projekcijsko kabino in spoznajo tehnično opremo. Sledi odkrivanje skrivnosti animiranega filma: kako liki oživijo, kakšne vrste likov uporabljamo, kaj pomenita zaplet in razplet, kdo je glavni junak, kakšna je tehnika animacije in pogovor o pogosto nezavedno sprejetih podrobnosti kot so glasbena podlaga in ali slišimo pripovedovalca zgodbe ali pa gre za dialog med liki. Tokrat so si obiskovalci ogledali štiri sveže slovenske kratke animirane produkcije Živjo Koyaa, Koyaa – Razigrani avtomobilček, Princ Ki-ki-do: Zima in drugi del Mačka Murija z naslovom Sprehod. Tretji del projekta se odvije v vrtcu in je sestavljen iz dveh segmentov. Najprej otroci ustvarjajo pod vtisom filmske izkušnje, in sicer razvijejo svojo zgodbo o junaku in njegovi čarobni moči, ki jo narišejo na pripravljeno shemo v treh delih. Sledi izvedba delavnic animiranega filma v stop motion tehniki, kjer se preizgusijo v vlogi animatojev in tako pokukajo v svet produkcije. Zaključna prireditev projekta bo v ponedeljek, 9. aprila, v prostorih Kina Velenje. Na ogled bo razstava ustvarjenih filmskih zgodb v treh sličicah, otroci pa si bodo v družbi Kinozavra, staršev in vzgojiteljev ob 16. in 17. uri ogledali animirani film.

Naš življenjski prostor ponuja izjemno veliko avdiovizualnih vsebin različnih tipov, ki pri sprejemnikih omogočajo hitro zaznavanje vsebin preko slike in zvoka, ki ne zahteva veliko časa. Različne vsebine so otrokom dostopne preko različnih tehničnih naprav, s katerimi so dnevno v stiku, zato pogosto prihaja do prezasičenosti in neločevanja med kakovostnimi in trivialnimi vsebinami. Projekt Kinozaver odstira procese prepoznavanja filmskih izraznih sredstev in s tem zmanjšuje možnost manipuliranja skozi avdiovizualne vsebine ter vodi do večje senzibilnosti in osveščenosti pri sprejemanju avdiovizualnega ter izboljšane sposobnosti prepoznavanja kakovostnih vsebin. 

Kinozaver marsikateremu otroku omogoča prvi stik s kinom in vse udeležence programa popelje na nepozabno filmsko-vzgojno popotovanje. Projekt sledi zastavljenim ciljem Lokalnega programa kulture Mestne občine Velenje 2014-2020 in uresničuje cilje s področja kulturne vzgoje za vse generacije ter širjenja dostopnosti kulturnih dobrin.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 71, www.festival-velenje.si