Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

15 let Lutkovnega gledališča Velenje

V sredo, 21. marca, lutkarji širom sveta praznujejo svoj dan. Praznovanju se vsako leto pridružijo tudi slovenska lutkovna gledališča, s poslanico pa uveljavljeni lutkovni ustvarjalci opozorijo na pomen lutkovne umetnosti. Lutkovno gledališče Velenje bo letos na svetovni dan lutk praznovalo jubilejnih 15 let ustvarjanja. V mali dvorani Doma kulture Velenje bo od 16. do 18. ure potekala lutkovna delavnica, na ogled bo razstava lutk in projekcija fotografij. Ob 17. uri bodo lutkarji uprizorili predstavo Trije prašički, ki je v preteklih sezonah navdušila številne gledalce. Praznovanje ob 15 jubileju Lutkovnega gledališča Velenje in svetovnem dnevu lutk organizirata Festival Velenje in Lutkovno gledališče Velenje, ki deluje pod njegovim okriljem.

Lutkovno gledališče Velenje deluje od maja 2003, v okviru Festivala Velenje, od leta 2008 naprej. Ustvarjalno skupino že od začetka vodi Alice Čop, ki je hkrati scenaristka, režiserka in predana igralska mentorica. Pri kreiranju in realizaciji novih predstav se vključujejo vsi člani družine Čop, ki poskrbijo za scenografijo, kostumografijo, pomoč pri režiji ali dopolnijo igralsko zasedbo. Avtorsko glasbeno spremljavo je za večino predstav skomponiral Gorazd Planko, v preteklih letih pa sta pri projektih sodelovala tudi Dejan Tamše in Urška Šilc. V 15 letih delovanja Lutkovnega gledališča Velenje je nastalo kar 295 različnih tipov lutk, od manekenov in javajk, do ročnih lutk, lutk – predmetov ter mask, ki so oživeli s pomočjo številnih lutkarjev. V Lutkovnem gledališču Velenje so v teh 15 letih vadili in nastopali: Marija Zibelnik (Mihelak), Mateja Šeligo (Novinić), Grega Kugonič, Blaž Vivod, Vanja Kretič, Jolanda Perger, Katarina Koprivnikar, Sara Bajec, Alenka Korun, Tjaša Zajc, Ema Hozjan, Mojca Mačkovšek Danev, Katra Jezeršek, Ana Marija Vipavc, Silvija Oštir, Tjaša Kopušar, Nives Hudej, Maja Bukovnik, Samo Pirec, Vesna Panić, Maja Smajilović, Mitja Švener, Gašper Lenart, Noemi Čop, Borut Ring, Taja Oblišar, Neža Ocepek, Urška Šilc in Ana Rotovnik.

Lutkovno gledališče Velenje je lani postalo član Unime – svetovnega združenja lutkarjev. Letno pripravijo dve avtorski predstavi, njihovo odlično delo pa se odraža tudi v številnih gostovanjih, ki jih med letom izvedejo po vsej Sloveniji. Že vrsto let zelo nadvse aktivno sodelujejo na Pikinem festivalu v Hiši lutk, ki je del umetniške četrti, ter v času festivala uprizorijo številne predstave na različnih odrih. Stalno gostujejo tudi na Kulturnem bazarju ter drugih prireditvah po Sloveniji.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si