Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Odprtje razstave Cankar v stripu in gledališko-stripovski performans Cankar strip

V ponedeljek, 12. marca, bo ob 18. uri v avli male dvorane Doma kulture Velenje odprtje razstave Cankar v stripu, uro kasneje pa bo v dvorani gledališko-stripovski performans Cankar strip. V Cankarjevem letu se tudi Festival Velenje pridružuje obeleževanju 100-letnice smrti slovenskega pisatelja, dramatika, esejista in pesnika Ivana Cankarja.

Projekt Cankar v stripu ima izhodišče v treh stripih, ki so delo vrhunskih ustvarjalcev. Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo. Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf.  Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico ter ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica. Strip so si avtorji izbrali zato, ker je medij, ki dopušča veliko svobode pri interpretiranju in umeščanju nekega dela v zgodovinske, kulturne ali politične kontekste. Komunikativnost, aktualnost in povezovanje besede s podobo bralca pritegne k branju in premisleku močnih Cankarjevih sporočil. Razstava ilustracij avtorjev obiskovalcem razkriva nastanek stripovske predelave in interpretacije Cankarja. Vključuje tudi filmček in tako na interaktiven način omogoča tudi izvedbo pedagoških programov. Izdajatelj stripovske zbirke je Zavod Škrateljc, avtorica razstave pa Lena Jevnik. Na odprtju bomo prisluhnili kratkemu pogovoru z avtorji ob (cankarjanski) kavi.
Ob 19. uri bo v mali dvorani Doma kulture Velenje sledil gledališko–stripovski performans Cankar strip. Izkušnjo raziskovanja Cankarjevega dela, lastnega odnosa do Cankarja in videnja njegove neverjetne aktualnosti so Pižama, Roza in Gombač prelili tudi na gledališki oder. Gledalce presenetijo s sproščenostjo in duhovitostjo razumevanja in interpretiranja Cankarja. Ali Cankarjevo neprekosljivo lirično ubesedovanje, njegova kot nož jasna politična stališča ter intimne samoizpovedi živijo v zavesti Slovencev danes kot mit ali pa jih znamo prepoznati v vsej njihovi veličini? Avtorji stripovske upodobitve Cankarja v performansu skušajo spodbuditi gledalce k premisleku njihovega lastnega odnosa do Cankarja in jih povabiti k odkrivanju in branju njegovih del. Prodornost avtorjev besedil in ilustratorjev, ki sodelujejo v projektu, napoveduje precej drugačno razumevanje Cankarja, kakršnega poznamo ali smo ga vajeni iz šolskih klopi. Predstavo so z navdušenjem sprejeli gledalci v Cankarjevem domu in Lutkovnem gledališču Maribor, zato ne dvomimo, da bo tudi v Velenju naletela na odličen odziv.

Festival Velenje bo Cankarjevo leto 2018 simbolično zaznamoval tudi z akcijo Na kavo s Cankarjem. Velenjski lokali bodo prejeli podstavke za kavo z dvanajstimi različnimi citati iz Cankarjevih del. Tako bodo obiskovalci ob pitju kave lahko okusili delček literarnega opusa slovenskega proznega velikana. 

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si