Skip to content
banner image

01. 04. 2024 ob 19:00, Kino Velenje

Adamant

banner image

Dogodki

Dokumentarni film, 109 min (Francija, Japonska)
Režija: Nicolas Philibert

S francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. V svetu, ki ima pogosto raje preproste odgovore in vse bolj zatira drugačnost, nekateri kraji še vedno vztrajajo ter skušajo ohraniti poetično vlogo človeka in jezika.

Adamant je edinstven dnevni center: plavajoča zgradba ob obrežju Sene v središču Pariza. Odraslim z duševnimi motnjami ponuja prostor, kjer se lahko svobodno izražajo, družijo in znova najdejo stik s svetom. Tam lahko berejo, klepetajo ob kavi, poležavajo na kavču, kuhajo marmelado, se udeležijo slikarske delavnice ali sodelujejo pri organizaciji filmskega festivala. Dokumentarec nas vabi, da spoznamo paciente in osebje, ki se – kot pravi eden izmed njih – vsako jutro znova odločijo, da bo »danes dober dan«.

Topel in rahločuten film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Festivali, nagrade: Berlinale (zlati medved, posebna omemba ekumenske žirije); nominacija za evropsko filmsko nagrado za najboljši dokumentarec; nominacija za nagrado LUX; London; Karlovi Vari; Busan; IDFA Amsterdam; Viennale; Visions du Réel; Liffe