Skip to content
banner image

04. 03. 2024 ob 18:00, Kino Velenje

Žival

banner image

Dogodki

Dokumentarni film, 105 min (Francija)
Režija: Cyril Dion
Igrajo: Anthony Barnosky, Bella Lack, Vipulan Puvaneswaran

V letu projekta Green leaf bo del kino sporeda namenjen filmom z okoljevarstveno tematiko. Filmi, ki nas bodo spodbudili k razmisleku o našem planetu in skrbi za okolje, bodo na sporedu vsak prvi ponedeljek v mesecu, ob 18. uri. Filmske projekcije Zelenega kina bodo brezplačne. 


Najstnika Bella in Vipulan potujeta na srečanja z znanstveniki in aktivisti po vsem svetu ter iščeta drugačen način sobivanja z drugimi vrstami – ne več kot plenilci, ampak kot sostanovalci na našem planetu.

Bella in Vipulan sta šestnajstletnika, ki prihajata iz udobnih zahodnoevropskih okolij. Na razpolago imata vse, pa vendarle se borita – kot okoljska aktivista za prihodnost, za naravo, za svet. Podnebne spremembe so dejstvo, naš planet se utaplja v odpadkih, pregreva, duší, živalska in rastlinska raznolikost sta vsak dan manjši. Čez petdeset let življenje na Zemlji morda ne bo več mogoče. Kako prepričati ljudi, da so spremembe nujne? Režiser najstnika povabi na potovanje po svetu, na katerem srečata znanstvenike, aktiviste, politike, kmete, ekonomiste, raziskovalce – ljudi, ki so del problema, in ljudi, ki prinašajo rešitve. Bella in Vipulan zastavljata vprašanja in spoznavata, da smo ljudje le delček v mozaiku svetovnega ekosistema. Odkrivata, da je rešitev v prepoznavanju naše povezanosti in soodvisnosti z naravo. Le tako lahko vzpostavimo boljši, trajnostni odnos do sveta.

Film je v letu 2022 prejel nagrado mladega filmskega občinstva, ki jo podeljuje Evropska filmska akademija. O prejemniku nagrade je glasovalo 3100 najstnikov iz več kot 40 držav.