Skip to content
banner image

21. 07. 2023 ob 20:30, Kino Velenje

Nedolžen - Filmski teden Evrope

banner image

Dogodki

Komedija, 100 min (Francija)
Režija: Louis Garrel
Igrajo: Louis Garrel, Roschdy Zem, Anouk Grinberg, Noémie Merlant, Jean-Claude Pautot, Yanisse Kebbab

Poletje je tu, z njim pa tudi Filmski teden Evrope, ki ga že vrsto let organizirajo slovenske regionalne točke EUROPE DIRECT v sodelovanju z lokalnimi partnerji, Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Filmski teden Evrope v 22 slovenskih mest prinaša 35 brezplačnih filmskih predstav iz sodobne evropske filmske produkcije. Aktivnosti v sklopu Filmskega tedna Evrope se bodo pričele 6. junija, predstave filmov pa si bo moč ogledati vse do septembra. Evropski filmi, ki bodo na ogled, so prejemniki podpore podprograma Ustvarjalna Evropa: MEDIA za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije ali pa so bili uvrščeni v izbor za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX, ker so z odpiranjem družbenih in političnih vprašanj posegli v središče evropske javne razprave. Film je namreč kot medij množične kulture idealna platforma za razprave ter razmišljanje o prihodnosti Evrope. Dva filma si boste (julija in avgusta) lahko brezplačno ogledali tudi v Kinu Velenje, ki se za povabilo in sodelovanje iskreno zahvaljuje Celjskemu mladinskemu centru in EUROPE DIRECT Savinjska.

O filmu Nedolžen: Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije. Ko Abel izve, da se bo njegova šestdesetletna mati Sylvie poročila z zapornikom, ga zagrabi panika. Ob podpori svoje najboljše prijateljice Clémence bo naredil vse, da bi mamo zaščitil. Toda srečanje z Michelom, njegovim novim očimom, bi mu lahko odprlo nove perspektive … Festivali, nagrade: Cannes; San Sebastián; Zürich; enajst nominacij za nagrado cezar, vključno za najboljši film, režijo, scenarij in igralca; štiri nominacije za nagrado lumière; nominacija za nagrado Louisa Delluca za najboljši film; festival frankofonskega filma Namur (najboljši scenarij); CineLibri (nagrada za najboljšo knjižno priredbo)