Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

40. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje

Poletne kulturne prireditve v Velenju sodijo med najstarejše festivale v Sloveniji, po številu dogodkov in žanrski raznolikosti pa se uvrščajo tudi med programsko bogatejšo poletno ponudbo na nacionalni ravni. Najbolj obsežni so koncertni programi in vsebine, namenjene otrokom.

Med vidnejšimi dogodki, ki jih izpostavljamo, je nekaj pomembnejših koncertov, vključno z otvoritvenim Josipe Lisac in zaključnim Iztoka Mlakarja, kar zgovorno govori o viziji in umetniški usmeritvi Poletnih kulturnih prireditev.

40-letnico Poletnih kulturnih prireditev bomo poleg premišljene izbire koncertov in ostalih prireditev zaznamovali tudi z nekaj dogodki, ki bodo svojevrstno obeležili okrogli jubilej poletne kulturne dejavnosti. Med te sodi nostalgičen koncert skupine Obvezna smer (5. 7.), ki nas bo vrnila v obdobje, ko so se poletne kulturne prireditve začele razvijati in pridobivati svoje ime. V sklop nostalgije sodi tudi poletna filmska projekcija mladinskega filma Sreča na vrvici v Sončnem parku, v zelenem ambientu v letu, ko je Velenje »zeleni ambasador« Green leaf priznanja Evropske unije, ter zeleni akustični koncert tria tolkalcev na melodična tolkala handpan v bližnji okolici Velenjskega gradu.

Med pomembnejšimi koncerti je potrebno izpostaviti tudi koncert izjemne sarajevske vokaliste Amire Medunjanin z njeno interpretacijo sevdalink v parku Vile Herberstein (8. 6. ). Veseli smo, da bomo prvič v sodelovanju s SNG Opero Maribor na osrednjem mestnem trgu pripravili Poletno operno noč (15. 6.) in Praznik glasbe v mestnem središču (21. 6.). V juliju velja izpostaviti veliki koncert hrvaške skupine Psihomodo Pop (12. 7.), gostovanje mladinskega ameriškega orkestra American Music Abroad (15. 7.) in koncert skupine Pantaloons (19. 7.).

Pomemben sklop glasbenih dogodkov so koncerti prepoznavnih in uspešnih glasbenikov, ki imajo svoje korenine v Velenju. Konec julija se s svojima zadnjima dvema založniškima projektoma predstavlja avtor in basist Robert Jukič (26. 7.), sledila bosta koncert prodorne glasbene ustvarjalke, pevke in harfistke Astrid Kljun (2. 8.) na Velenjskem gradu ter koncert Maje Keuc (9. 8.).

V avgustu bomo pripravili še nostalgijo z žlahtno slovensko glasbo in skupino Šansonet v Galeriji Velenje (13. 8.), že omenjeni »zeleni koncert« ter seveda tradicionalni Citrarski festival Prešmentane citre s tremi zanimivimi koncerti na Starem trgu v Velenju in v atriju Velenjskega gradu. Nastopili bodo: citrarski duo iz Dunaja, sestri Monika Kutter in Barbara Laister-Ebner (20. 8.), Trio Rožej (21. 8.) ter Irena Anžič, Primož in Mojca Hladnik na večeru z naslovom Slovenija v pesmi ob citrah.

Glasbeno bomo Poletne kulturne prireditve sklenili s koncertom Iztoka Mlakarja na prvi septembrski dan. Med ostalimi dogodki drugih umetniških in kulturnih zvrsti je potrebno omeniti gostovanje atraktivne korejske folklorne skupine Hwaseong Dance Association (28. 6.) v sodelovanju s festivalom FolkArt Lent, Poletno muzejsko noč (15. 6.), odprtje poletne razstave Zbirka v gibanju (27. 6.), kulinarično umetniški dogodek Umetnost in okusi (4. 7.) v Galeriji Velenje ter skupni projekt Festivala Velenje in Festivala mladih kultur Kunigunda (28. 8.). Že tretje leto zapored bomo namreč gostili ugledne stand-up komike iz Slovenije in nekdanje skupne države na EX YU stand-up večeru.

Zelo bogat bo poletni program za otroke. Ustvarjalnost in poletne umetniške dejavnosti bodo tudi letos doma na travniku pri Domu kulture Velenje. Torkove igrarije bodo potekale v popoldanskem terminu, ob sobotnih dopoldnevih (ob 10.00) pa si bodo najmlajši v okviru Sobotnih lutkarij vse sobote v juliju in avgustu na zelenem prizorišču v senci dreves lahko ogledali zanimive lutkovne in igrane predstave. Z Letečimi lutkami Lutkovno gledališče Velenje poleti gostuje po različnih delih občine s popoldanskimi predstavami za najmlajše. Letos bodo gostovali na Cankarjevi ulici v mestnem središču (10. 7.), v parku Velenjskega gradu (18. 7.) in na Graški gori (24. 7.). V juliju in avgustu bosta na Pozojevem otroškem igrišču (Vista) v okviru Poletja pri vili Čira-Čara družine zabavala in animirala Detektivski dan (7. 7.) in Mornarski dan (11. 8.).

Galerija Velenje pripravlja tri ustvarjalne sklope oz. delavnice v juliju in avgustu za najmlajše, na voljo bodo Počitniški četrtki (ob 10. uri), med 15. in 19. 7. pa mladim ustvarjalcem pripravljajo celotedenske Poletne počitnice v Galeriji Velenje pod naslovom Skok v umetnost. Na zadnji julijski dan (31. 7.) se bodo mladi lahko preizkusili tudi v Utripu cirkusa z gibalnimi delavnicami.

Poletni kino na prostem Zvezde pod zvezdami bo tradicionalno ob ponedeljkih zvečer ob Domu kulture Velenje v juliju in avgustu na ogled brezplačno ponudil devet žanrsko raznolikih filmskih produkcij, med drugim tudi dve slovenski uspešnici – biografsko Šterkijada in komično dramo Gepack.

Ljubitelji starin in starih predmetov bodo na svoj račun prišli 8. 6., 13. 7. in 10. 8., ko bodo v dopoldanskih urah na Cankarjevi ulici potekali poletni bolšji sejmi.

Festival Velenje je izdal tudi programsko knjižico vseh poletnih prireditev v Velenju za junij, julij in avgust POLETJE V VELENJU, v kateri so zajeta vsa področja poletnih aktivnosti, ki jih v Velenju pripravljajo različni organizatorji športnih, kulturnih, izobraževalnih, počitniških in drugih dejavnosti. Knjižica je izvrsten kulturni in prireditveni vodnik po mestu in okolici, ki je živo in aktivno vse poletje. Vsi podatki o 40. Poletnih kulturnih prireditvah so objavljeni tudi na spletnih straneh Festivala Velenje in Mestne občine Velenje, spremljate pa jih lahko tudi na socialnih omrežjih (FB, Instagram).