Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Festival Velenje na Ta veseli dan kulture

V Galeriji Velenje dopoldne ob 11. uri vabijo na brezplačno javno vodstvo z naslovom Javni spomeniki v Velenju. V ogled so vključili osem javnih spomenikov v središču Velenja, ob tem pa bodo obiskovalcem približali definicijo javnega spomenika in obrazložili njegov pomen, jih seznanili z avtorji in upodobljenci, spregovorili o vlogi tovrstne umetnosti v javnem prostoru in se dotaknili tudi prepoznavanja in vrednotenja kulturne dediščine.

V Kinu Velenje bo ob rednem programu ta dan ob 17. uri v veliki dvorani na sporedu prvi slovenski božični družinski celovečerni film Kapa v režiji Slobodana Maksimovića. Projekciji filma bo sledil še pogovor z ustvarjalci filma, ki ga bo vodila Anja Kuhar. Zgodba o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, se prepleta z močno vero v čudeže, toplim humorjem in kančkom napetosti. Prava božična pustolovščina, ki v eni sami noči glavnima junakom prinese povsem drugačno izpolnitev želja, kot sta pričakovala, je že velika filmska uspešnica letošnjega konca leta. Vstopnina za ogled filma znaša 5 EUR.

V veliki dvorani Doma kulture Velenje bo ob 18. uri koncert Mešanega pevskega zbora Gorenje z naslovom Samo en cvet. V decembru mineva 100 let od rojstva pesnika, prevajalca, dramatika, kulturnika in domoljuba Karla Destovnika – Kajuha, zato bo zbor pod vodstvom zborovodkinje Katje Gruber koncert posvetil njegovemu delu v recitacijah in uglasbenih pesmih, kot je Kajuh posvečal kulturne dogodke svojemu vzorniku Cankarju ob 20-letnici smrti. V rosnih 21 letih življenja, končanega v vojni, je Kajuh s svojim delom povzdignil kulturo in narodno zavest tako v rodnem Šoštanju kot v celotni Sloveniji, njegove misli in sporočila pa so aktualni še danes. Odlikujejo jih močna volja, vera v boljši in pravičnejših svet ter ljubezen do domovine, matere in ženske. Ljubezenska tematika, značilna tudi za mnoge ljudske pesmi, bo zaznamovala drugi del koncerta. Večer bo popestril ženski komorni zbor Anamanka iz Ribnice na Dolenjskem. Koncert je brezplačen, obvezen je dvig vstopnic na blagajni Festivala Velenje oziroma pri MePZ Gorenje.