Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Čarobni december 2022 v Velenju

Prižig praznične razsvetljave bo 1. decembra ob 18. uri na Titovem trgu pospremil koncert Ines Erbus in Davida Amara. Dedek Mraz bo v mesto prispel 8. decembra, njegov prihod bo v povorki pospremila pisana druščina prazničnih likov, raper Nipke in Plesna šola Spin pa bodo poskrbeli za še večje veselje.  Tri decembrske sobote bodo namenjene najmlajšim, in sicer bo 3. decembra na ogled Nerodna Avguština, 10. decembra Prigode palčka Obdarovalčka, 17. decembra pa plesna predstava Muca Copatarica. Velika praznična družinska predstava Maček Muri v produkciji SNG Celje bo na odru doma kulture 28. decembra. V soboto dopoldan, 10. decembra, bo na Cankarjevi ulici Praznični bolšji sejem, Praznični sejem drobnih daril in dobrot, ki ga bo spremljal tudi kulturni program, pa bo 17. decembra na Titovem trgu.

Osrednje praznično dogajanje bo letos v srcu mestnega središča na Titovem trgu. Čarobna promenada bo obiskovalce na tople napitke in prigrizke vabila med 16. in 22. uro, potekala pa bo v dveh sklopih. Od 19. do 22. decembra se bodo zvrstili koncerti zasedb The Moonlighting Orchestra (19. 12.), The Hišn Band (21. 12.) ter Slavka Ivančiča (22. 12.), torek (20. 12.) pa bo namenjen velenjskim šolam, ki bodo pripravile mini praznični bazar ter glasbene nastope. Drugi sklop dogodkov bo med 27. in 30. decembrom, ko bodo na odru Pop Deluxe band (27. 12.), LPS (28. 12.), Smooth Band s projektom Best of Elvis Presley (29. 12.) in Bilbi (30. 12.). Vsi koncerti se bodo začeli ob 18. uri, že od 16. ure naprej bo na trgu Otroški disko, vsak dan ob 17. uri pa bo potekala tudi animacija za otroke z različnimi pravljičnimi liki. Pri organizaciji, dekoraciji in tehnični izvedbi Čarobne promenade pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje sodelujejo Festival Velenje, Mladinski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline in Rdeča dvorana Velenje. Leto 2022 se bo v Velenju zaključilo s silvestrovanjem na Titovem trgu. Ob 18. uri bodo otroci rajali z Mojco in Plesno šolo Spin, ob 22. uri pa bo nastopil Rok'n'Band. Točno opolnoči bo vse prisotne nagovoril župan, rajanje pa bo potekalo vse do 2. ure zjutraj.

V Galeriji Velenje bo v četrtek, 15. decembra, odprtje razstave Drugačna krajina, na kateri se bodo predstavili trije domači avtorji: Nataša Tajnik Stupar, Stojan Knežević in Anja Jerčič Jakob. Za otroke in odrasle bodo v galeriji pripravili še tri ustvarjalne delavnice, na katerih si bodo lahko obiskovalci sami izdelali praznično dekoracijo.

V Kinu Velenje se bosta od 26. do 30. decembra zvrstila dva filmska cikla. Izbor filmov Novoletne filmske iskrice za otroke in Decembrska romantika za odrasle bosta ponujala prazničnemu času primeren nabor filmov. Že 3. decembra pa bo v kinu pogovor s filmsko ekipo ob projekciji božičnega družinskega filma Kapa.

Decembra bo v Velenju še vrsta prazničnih dogodkov drugih organizatorjev. V Rdeči dvorani bodi trije večji koncerti: 2. decembra Tragom Olivera, 23. decembra Prednovoletni žur s skupinami Šank Rock, Big Foot mama, Varni paljak in Chateau, 25. decembra pa Božični koncert z Luko Bassijem, Miranom Rudanom in skupino Indesign. Mladinski center Velenje 3. decembra s koncertom zasedbe The Stroj obeležuje 25 let delovanja. Max klub Velenje prireja dva dogodka, 16. decembra koncert skupine Kaoz in 29. decembra koncert zasedbe Čaga Boys. Zavod za turizem Šaleške doline z Muzejem premogovništva Slovenije pripravlja podzemno gastronomsko pustolovščino Velenje Underground. V atriju Velenjskega gradu bo 3. decembra potekal Praznični sejem, ob tej priložnosti pa bodo na gradu odprli tudi razstavo gostujočih jaslic. Na predvečer miklavževega bo Staro Velenje obiskal prvi izmed treh dobrih mož – sprejem Miklavža pripravljata KS Staro Velenje in ZTŠD. Dedek Mraz pa bo ves december otroke Šaleške doline razveseljeval s predstavo in darilom na več kot 20 dogodkih v organizaciji MZPM Velenje. Slednja v Sončnem parku pripravlja tudi Pravljični labirint z dedkom Mrazom in več nastopajočimi. V Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski bodo decembra Miklavžev koncert »Cesar Franck in glasba francoskih katedral«, novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, božično-novoletni koncert najmlajših ter še številni drugi. 7. decembra OŠ Gustava Šiliha v Domu kulture Velenje prireja dobrodelni koncert, Plesna šola Spin pa 18. decembra praznično predstavo. Vrsto decembrskih koncertov za mlade prireja tudi Mladinski center Velenje.

Festival Velenje ob prazničnih dogodkih ponuja še bogat nabor prireditev rednega programa. Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, bo v domu kulture koncert Mešanega pevskega zbora Gorenje Velenje, 5. decembra komedija Čudovita v produkciji SSG Trst, 6. decembra klasični koncert 4 kitare, 10. decembra večer muzikalov s plesnim parom in skupino Akordika, 14. decembra pa bo v glasbeni šoli praznični nagradni koncert za abonente, na katerem bosta zaigrala Volodja Balžalorsky na violini in Aleksandar Serdar na klavirju.