Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Pika stopnjuje predfestivalsko vzdušje

Pika je za letošnjo Pikino ambasadorko izbrala eno od dveh najmočnejših deklet na svetu, najboljša plezalka na svetu Janja Garnbret pa je ob prejemu naziva povedala, da ji to ogromno pomeni, da je festival obiskovala že kot otrok in ga ima v najlepšem spominu. In da – že takrat se je najbolj razveselila plezalne stene. Mladim sporoča, naj vselej sledijo svojim sanjam in vztrajajo pri tem, kar so si zadali, obenem pa naj bodo vselej hvaležni družini in vsem, ki jim stojijo ob strani. »Starši so tvoji prvi sponzorji, prvi navijači. Družina je s tabo tudi takrat, ko ti ne gre, ko imaš slab dan. Hvaležnost in ponižnost sta najbolj pomembni sestavini uspeha. Moraš biti hvaležen za to, kar imaš, in se zavedati svoje moči. Vedeti pa moraš tudi, da konkurenca ne spi, zato moraš delati za to, kar si želiš,« so bile njene besede.

Pred slavnostnim odprtjem 33. Pikinega festivala Pika v tem tednu pridno odpira različne tematske razstave. V Vili Rožle so že na ogled dela likovno-ustvarjalnega natečaja Ustvari cvet, en češnjev cvet Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje, v Knjižnici Velenje so pripravili razstave Otroštvo v naših srcih (o nekdanjem velenjskem otroškem igrišču), Ko v Pikini glavi se svet narobe postavi (likovna dela otrok Vrtca Velenje), razstavo fotografij najlepših slovenskih pokrajin (Počitniško društvo Kažipot Velenje), Ustvarjanje na temo Narobe svet (OŠ Gorica, POŠ Vinska Gora), 32. Pikin festival (domoznansko gradivo) in Častna pokroviteljica (izbor njenih najljubših knjig). Pikini mladi fotografi, ki so sodelovali v natečaju Muzeja Velenje in soorganizatorjev, so svoje fotografije na ogled postavili na Velenjskem gradu pod naslovom Narobe svet. Na Pošti Velenje si filatelistični navdušenci lahko ogledajo razstavo Koroškega filatelističnega društva in Matjaža Šaleja z naslovom Pikin festival v filateliji in na maksimum kartah. V času festivala bosta na ogled še razstavi del likovnega natečaja Pravi narobe svet (v KU-KU galeriji v Galeriji Velenje) in razstava del otrok Vrtca Velenje v avli male dvorane doma kulture.

Danes (v četrtek, 8. 9.) ob 18. uri bo Pika v Galeriji Velenje odprla osrednjo Pikino razstavo, na kateri bo z ilustracijami in risankami gostoval Marjan Manček – plodovit slovenski ilustrator, karikaturist in filmski animator. Za Lutkovno gledališče Ljubljana je likovno zasnoval tudi nekaj lutkovnih predstav, samostojno in skupinsko je razstavljal tako doma kot v tujini. Pred kratkim je izdal že trideseti strip ter je prejemnik številnih slovenskih in mednarodnih priznanj in nagrad. V petek, 9. 9., ob 19. uri bo v razstavišču eMCe placa sledilo še odprtje razstave Adne Lainšček z naslovom Red Lips Art.

Največji slovenski festival za otroke in družine bomo s Pikinim prihodom uradno odprli v soboto, 10. 9., ob 11. uri na Titovem trgu v središču Velenja. Za rajanje bodo poskrbeli ulični umetniki Teatro Pavana in Romana Krajnčan. Ko bo župan MOV Peter Dermol Piki predal lento in s tem oblast, bo Pika razglasila Narobe svet in vse delala prav do srede, 14. 9., ko se bo 33. Pikin festival zaključil. Medtem se bodo na 15 prizoriščih širšega mestnega središča zvrstile številne vsebine igrive kulturno umetniške zabave. Prisluhnili bomo različnim koncertom, gledališkim, uličnim in lutkovnim predstavam, ustvarjali bomo v delavnicah, plesali in se igrali. V času festivala bodo odprta številna razstavišča, vabile bodo kino predstave in omamno dišale Pikine palačinke. Rdeča dvorana se bo v času festivala prelevila v veliko Pikino hišo presenečenj, kjer se bo ustvarjalo, raziskovalo in izumljalo, z vsemi čuti bomo odkrivali interaktivne iluzije. Ker je Pika vsestransko ustvarjalna deklica, ta njena veščina še naprej ostaja rdeča nit festivala. In ker ustvarjalnost nujno zahteva, da kdaj pogledamo na svet z druge perspektive, bo celotno letošnje festivalsko dogajanje v vseh pogledih uglašeno na temo Narobe sveta.

Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, JSKD - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.