Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Velenje, 27. 12. 2021

Še zadnji praznični dogodki Festivala Velenje

Najbolj praznični mesec v letu se počasi izteka. Festival Velenje zaradi aktualnih ukrepov, povezanih s covidom-19, odpoveduje tradicionalno silvestrovanje na prostem, tako za najmlajše kot tudi za odrasle. Organizatorji bodo namesto tega pripravili Silvestrske podoknice s krajšim kulturnim programom in presenečenjem za občane na različnih lokacijah v mestnem središču. Zadnji dan v letu se bo od otrok iz svoje kočije na mestnih ulicah poslovil tudi dedek Mraz, na pot se bo podal ob 15. uri. V Domu kulture Velenje pa bo na silvestrski večer praznična predstava Butalci. Danes, 27. 12., bo v dvorani koncert Aleksandra Mežka, jutrišnji koncert zasedbe Batista Cadillac pa je zaradi bolezni v ansamblu žal odpovedan. V sredo je na programu družinska predstava Kozlovska sodba v Višnji Gori. V Kinu Velenje si lahko obiskovalci od danes do četrtka ogledajo dva praznična sklopa filmov: Novoletne iskrice za najmlajše in Decembrsko romantiko za odrasle. Festival Velenje je v decembru odgovorno prilagodil pester praznični program, tako da lahko obiskovalci kulturnih prireditev varno uživajo na dogodkih.
Preberi več
17. 12. 2021

Festival Velenje del programa Čarobnega decembra seli v dvorane

V Velenju so pripravili bogat program prazničnih koncertov in dogodkov, ki bi – skupaj z gostinsko in kulinarično ponudbo – zadnje dneve decembra pod imenom Čarobna promenada potekal na Titovem trgu. Zaradi ukrepov, povezanih s covidom-19, ki se pred koncem leta niso sprostili, so na Festivalu Velenje pripravili nov scenarij, po katerem nekaj koncertov selijo v dvorano Doma kulture Velenje, kar nekaj dogodkov pa morajo žal odpovedati. Ker tudi tradicionalnega silvestrovanja na prostem letos verjetno ne bo mogoče izvesti, organizatorji razmišljajo o izvedbi prazničnega presenečenja, imenovanega Silvestrske podoknice. Zadnji dan v letu bodo v kulturnem domu pripravili tudi gledališko predstavo Butalci v izvedbi domačega gledališča. Sicer pa se bo do konca leta zvrstilo še kar nekaj predstav za najmlajše, številne delavnice, dve praznična ciklusa v Kinu Velenje, Festival Velenje pa je v mestu in okolici postavil tudi štiri prostorske inštalacije, ki razveseljujejo mimoidoče.
Preberi več
Velenje, 30. 11. 2021

Bogat čarobni december Festivala Velenje

Festival Velenje je za najbolj čarobni mesec v letu pripravil številne dogodke in aktivnosti, tako na prostem kot tudi v dvoranah. Praznične luči bodo mesto razsvetlile v petek, 3. decembra, ta dan pa bo na Titovem trgu potekal tudi sejem drobnih daril in dobrot. 9. decembra v Velenje bo v Velenje prispel dedek Mraz, ki ga bo pospremil koncert raperja Challeta Salleta – dogodek bo v Rdeči dvorani, pripravljajo pa ga skupaj z MZPM Velenje, Rdečo dvorano Velenje in velenjskim mladinskim centrom. V dvoranah Doma kulture Velenje se bodo zvrstile Čarobne sobotnice za najmlajše ter bogat in žanrsko raznoliki program za odrasle, v Kinu Velenje bosta potekla filmska cikla Novoletne iskrice in Decembrska romantika, Galerija Velenje pa bo odprla novo razstavo, ki jo bodo pospremili dogodki za odrasle in najmlajše. Velik del prazničnih aktivnosti bo potekal tudi na prostem. Festival Velenje bo pred domom kulture postavil prostorski inštalaciji Praznični gozdiček in Bela dežela, najmlajši bodo na sprehodu po okrašenem mestnem središču iskali palčke in nabirali praznične želje, na desetih lokacijah v okolici Velenja bodo sprehajalci in pohodniki srečali voščila na poti. 21. decembra bo – če bodo seveda epidemiološke razmere to dopuščale - na Titovem trgu odprtje Čarobne promenade, prostora za druženje in zabavo, kjer se bodo odvili številni koncerti in poulične aktivnosti, na voljo pa bo tudi praznična gostinska ponudba. Staro leto se bo izteklo z ogledom silvestrske gledališke predstave in silvestrovanjem na Titovem trgu.
Preberi več
Velenje, 24. 11. 2021

Praznujemo 61! Na odru Doma kulture Velenje ob 61. obletnici stavbe kar tri premiere

29. novembra 1960 je gledališki zastor na odru Doma kulture Velenje prvič razprl svoja krila. Festival Velenje bo ob 61. obletnici delovanja ene najlepših arhitekturno modernističnih stavb v Sloveniji na njenem odru pripravil tri premierne uprizoritve: gledališko predstavo Butalci v izvedbi Gledališča Velenje, balet Možiček v koprodukciji Hiše kulture Celje, Balkan Dance Projecta in partnerjev ter za najmlajše predstavo Lutkovnega gledališča Velenje Nana, mala opica. Velenjska hiša kulture, vedno polna glasbe, besed in korakov, bo tako s tremi različnimi uprizoritvenimi žanri obeležila svoje mnogoletno delovanje in raznoliko ponudbo kulturnih dobrin.
Preberi več
11. 10. 2021

Sejem numizmatike in filatelije Numifil 2021

V soboto, 23. oktobra 2021, bo dvorani Centra Nova v središču Velenja od 8.30 do 12.30 potekalo 11. srečanje Numifil. Sejem zbiralcev denarja, znamk in razglednic (NUMI-zmatika, FIL-atelija) sodi med tradicionalno sejemsko ponudbo Velenja.
Preberi več
16. 9. 2021

32. Pikin festival se je uspešno zaključil

Včeraj (v sredo, 15. septembra) se je v Velenju zaključil 32. Pikin festival, ki je v središče najmlajšega slovenskega mesta prinesel igro za vse. Okolico Titovega trga in Mestnega otroškega igrišča je spremenil v Pikino deželo, polno ustvarjalnih delavnic, glasbenih, gledaliških, lutkovnih, plesnih, filmskih in uličnih uprizoritev, likovnih in multimedijskih razstav, interaktivnnih postaj, instalacij, inovativnih vozil in pestre sejemske ponudbe. Predvsem pa pik, kitk, pisanih nogavic, gusarskih zastav in na tisoče nasmehov.
Preberi več
Velenje, 13. 9. 2021

32. Pikin festival - nadaljevanje festivala

Ustvarjalne delavnice, glasbene, gledališke, lutkovne, plesne, filmske in ulične uprizoritve, likovne in multimedijske razstave, interaktivne postaje, instalacije, inovativna vozila, sejmi, pike, kitke, in pisane nogavice – to je Pikin festival, največji otroški dogodek v Sloveniji z 32-letno tradicijo. Začel se je v petek, 10. septembra, ko je junakinja festivala za pet dni prevzela županovanje in središče Velenja preimenovala v Pikino deželo. Igro za vse bo delila še do srede, 15. septembra.
Preberi več
Velenje, 8. 9. 2021

32. Pikin festival - odprtje in dogajanja

Jutri se bo v središču Velenja začel vedno znova igriv, kulturno-vzgojen in zabaven Pikin festival – največji otroški festival v Sloveniji z 32-letno tradicijo. Potem ko bo Pika v štirih predfestivalskih dneh (6.–9. september) odprla devet razstav in priredila Pikino jadralno regato na Velenjskem jezeru, zdaj vabi na Titov trg, kamor bo prispela jutri (v petek, 10. septembra) ob 17. uri. Če si bo pri županu Mestne občine Velenje, glavne pokroviteljice Pikinega festivala, Petru Dermolu izgovorila župansko leto, bo za pet dni prevzela oblast nad mestom in Pikini deželi zapovedala: Igra za vse! Čuki, ki bodo nastopali na odprtju 32. Pikinega festivala, ji bodo z veseljem ugodili. Pikini posebni gostje pa bodo tudi velenjski olimpijci: zlata športna plezalka Janja Garnbret, selektor slovenske plezalne reprezentance Gorazd Hren in parastrelec Gorazd Franček Tiršek.
Preberi več
Velenje, 3. 9. 2021

32. Pikin festival - predfestivalski dogodki

Med 10. in 15. septembrom bo središče Velenja prizorišče 32. Pikinega festivala – največje prireditve z raznovrstnimi vsebinami za otroke in družine pri nas. Od 6. do 9. septembra pa bo junakinja otrok in nikoli odraslih na poti v Pikino deželo obiskovala lokalne galerije in razstavišča ter z odpiranjem igrivih razstav stopnjevala predfestivalsko vzdušje vse do petka, 10. septembra, ko bo ob 17. uri v slavnostnem spremstvu prispela na Titov trg in razglasila igro za vse.
Preberi več
Velenje, 22. 7. 2021

Bliža se 32. Pikin festival

Med 10. in 15. septembrom 2021 bo v središču Velenja potekal Pikin festival, vedno znova igriv, kulturno-vzgojen in zabaven. Čeprav je festival še vedno mini, bodo doživetja, ki jih pripravlja Pika, maksi. Pripravite se na zanimivo festivalsko raziskovanje in igranje na vse pretege, saj je tema letošnjega festivala Igra za vse. Pričakujemo vas z novimi in starimi igrami, z novimi in starimi »forami«, z novimi in starimi upi in pričakovanji. Z zvoki in barvami odrov, razstavišč in pouličnih vragolij vas bomo popeljali na nepozabno avanturo igrivih dogodivščin!
Preberi več