Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

32. Pikin festival - odprtje in dogajanja

Na predvečer igrivega družinskega vikenda bo Pika gostila častno pokroviteljico 32. Pikinega festivala – klovneso in pisateljico Evo Škofič Maurer. Ljubezen do cirkuške umetnosti je Evo Škofič Maurer že pri petnajstih letih popeljala na Moskovsko akademijo za cirkuško in estradno umetnost. Postala je diplomirana klovnesa, zatem pa je diplomirala iz režije na sanktpeterburški akademiji za gledališče, glasbo in film. Po vrnitvi v Slovenijo je delala kot avtorica in izvajalka radijskih in televizijskih oddaj, bila je dejavna na glasbenem, literarnem in gledališkem področju. Izdala je glasbeni album ter lepo število zbirk pravljic in slikanic za otroke. S svojimi predstavami, za katere je bila tudi nagrajena, je nastopila na številnih slovenskih in mednarodno priznanih festivalih. Umetnostni zvrsti, ki temelji na humorju, zato v ljudeh vzbuja pozitivna čustva in občutke, je tako predana, da je s pomočjo rdečega noska, najmanjše maske na svetu, radoživost, veselje in pogum prinesla tudi tja, kjer so najhujše skrbi. Je ustanoviteljica slovenskega društva Rdeči noski, ki svoje člane redno pošilja v bolnišnice na klovnske vizite. Zato Pikini pomočniki z letošnjo dobrodelno akcijo med festivalom zbirajo cekine za donacijo društvu Rdeči noski, Pika se bo Evi Škofič Maurer poklonila s podelitvijo častnega naziva Pikina ambasadorka. Slovesnost bo sledila pogovoru z gostjo večera, ki se bo začel jutri (v petek, 10. septembra) ob 19.30 v mali dvorani Doma kulture Velenje.

Sledil bo pester festivalski vikend, ko bodo prizorišča 32. Pikinega festivala igro za vse ponujala od 10. do 18.30, Pikini popoldnevi od ponedeljka do srede (13.–15. septembra) pa bodo v središče Velenja vabili med 15.30 in 18.30. Junakinja festivala Pika napoveduje 19 gledaliških in lutkovnih predstav, 10 koncertov, 11 pouličnih dogodkov in delavnic, 4 filmske predstave, 7 umetniških četrti, 5 razstavišč, 20 ustvarjalnih delavnic in 10 interaktivnih postaj. Za Pike in gusarje, Ficke in Alfrede bodo na široko odprta vrata Galerije Velenje, Doma kulture Velenje, Kina Velenje in Glasbene šola Frana Koruna Koželjskega Velenje. V primeru slabega vremena se bo del dogajanja preselil v Rdečo dvorano.

Najbolj živahni deli Pikine dežele bodo Titov trg z okolico in Mestno otroško igrišče, kjer bodo potekale nepogrešljive ustvarjalne delavnice. Na treh zunanjih odrih (veliki oder na Titovem trgu, lutkovni oder na travniku ob Domu kulture Velenje in oder na otroškem igrišču) ter odrih pod streho (v dvoranah Doma kulture Velenje, Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje in Kina Velenje) se bodo vrstile glasbene, gledališke, lutkovne, filmske in ulične uprizoritve. Izzivov željni bodo našli deset interaktivnih postaj. Umetniške četrti bodo vabile k spoznavanju likovne, glasbene, lutkovne, plesne, literarne in filmske umetnosti ter muzejskih vsebin. V Pikinem mestu ter na sobotnem bolšjem sejmu in nedeljskem Pikinem BazArtu bo pestra ponudba okrepčil, Pikinih spominkov in raznih domiselnih izdelkov. Festival bodo ponovno obiskali Indijanci in taborniki. Med kotički Pikine dežele v središču Velenja bodo krmarila inovativna vozila, na katera se bodo lahko vkrcali mali in veliki Pikini prijatelji.

Pestro festivalsko dogajanje bo razveseljevalo otroke in zabavalo cele družine do srede, 15. septembra, ko bo Pika županu Mestne občine Velenje Petru Dermolu vrnila oblast nad mestom, se zahvalila za izdatno podporo pri organizaciji največjega otroškega festivala v Sloveniji in se priporočila še na mnoga leta. 32. Pikin festival se bo zaključil s koncertom Bepop Ladies ob 18. uri na Titovem trgu.

Na 32. Pikinem festivalu bodo skladno smernicami NIJZ in veljavnimi odloki za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Ob vstopu na Pikina prizorišča bomo preverjali dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran), pri čemer dokazila niso potrebna za mlajše od 12 let. Obiskovalcem svetujemo, da pripravijo dokazilo s QR kodo na papirju ali telefonu. Po preverjanju veljavnosti bodo prejeli dnevno zapestnico, ki jim bo omogočala lažji obisk vseh prizorišč. Uporaba mask bo obvezna v vseh zaprtih prostorih kot tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Maska je obvezna tudi za otroke, starejše od 6 let. Na vhodu na Pikina prizorišča bomo namestili razkužilnike. Vse Pikine prijatelje pa prosimo, da se nam pridružijo le, če so zdravi.

32. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje. Zlati pokrovitelj letošnjega festivala je Zavarovalnica Sava. Soorganizatorji in partnerji festivala: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Športna zveza Velenje, ZKD Šaleške doline ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline.

Vse o 32. Pikinem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.