Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Z junijem se pričenjajo 36. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje

Poletne kulturne prireditve v Velenju sodijo med najstarejše festivale v Sloveniji, po številu dogodkov in žanrski raznolikosti pa se uvrščajo tudi med programsko bogatejšo poletno ponudbo na nacionalni ravni.

V trenutnih razmerah smo se odločili, da s poletno kulturno ponudbo začnemo že z junijem. Rdeča nit tega meseca bodo manjši, intimnejši in brezplačni dogodki raznovrstnih umetniških zvrsti, kjer bomo lahko ustrezno poskrbeli za varnost in dobro počutje naših obiskovalcev.

Ponedeljek, 1. 6., bo prav poseben dan za naš kino, saj bo s ciklom Filmskega gledališča ob 20. uri ponovno odprl svoja vrata. Junijske projekcije se bodo v veliki dvorani Kina Velenje odvijale ob nedeljah (otroške matineje ob 16. uri, komercialna produkcija ob 20. uri) in ponedeljkih (art program), dva petka (19. in 26. 6.) pa bomo namenili glasbenim dokumentarcem na prostem, ki jih bomo na terasi ob Domu kulture Velenje predvajali ob 22. uri.

Nadaljevali bomo z maja začetim ciklom četrtkovih Glasbenih slik, v okviru katerih domači glasbeniki igrajo in prepevajo s terase Galerije Velenje, in s svojimi miniaturami mimoidoče opominjajo, da je kultura še vedno tu, željna ponovnih srečanj z njimi. 4.6. bomo ob 18. uri gostili vokalno skupino Vox Corde, 11. 6. akustični duo Urban & Katarina in 25. 6. klaviaturista Marka Volka.

Glasbeno-gledališki duo Bešamel (pianist Joži Šalej in igralka Barbara Ribnikar) se nam bo v petek, 5. 6., v atriju galerije predstavil s projektom Skoraj nič novega, sobotno dopoldne, 6. 6., pa bo v okviru Sobotnih terasnic z galerijske terase rezervirano za Adija Smolarja (ob 11. uri).

Vsak torek bomo ob 18. uri na Velenjski promenadi oz. v amfiteatru pripravljali dogodke cikla Večeri v amfiteatru, v okviru katerih se predstavljajo lokalni ljubiteljski ustvarjalci: 2. 6. bodo to Konovski harmonikarji, 9. 6. Šaleško folklorno društvo Koleda, 16. 6. Vokalna skupina Planike, 23. 6. Kulturno društvo Medžimurje Velenje in 30. 6. Ljudski pevci Prijatelji iz Šmartnega ob Paki.

V sredini meseca bomo v Galeriji Velenje zaprli razstavo akademske kiparke Metke Kavčič z naslovom Simulakrum tradicije; ob tej priložnosti bomo v sredo, 10. 6., ob 18. uri z njo poklepetali v galeriji. V četrtek, 18. 6., ob 19. uri pa vabimo na odprtje razstave Tine Mohorović z naslovom Prestopanja/Crossings. Galerija Velenje se bo vključila tudi v praznovanja Poletne muzejske noči, in sicer bo v soboto, 20. 6., med 18. in 24. uro vabila na ogled trenutne razstave, predstavitev projekta Vzemi delček kulture, koncert harfistke Naje Mohorič in ogled video projekcije Atropolis: Mesto umetnosti.

Poletni program za otroke začenjamo s sobotno lutkovno predstavo domačega Lutkovnega gledališča Velenje Princeska na zrnu graha, ki bo na travniku pri Domu kulture Velenje na ogled v soboto, 13. 6., ob 10. uri.

Ljubitelji starin in starih predmetov se bodo lahko ponovno srečali 13. 6., ko bo v dopoldanskih urah na Cankarjevi ulici potekal bolšji sejem.

Prav poseben dan bo za Festival Velenje sreda, 17. 6., saj bomo ta dan za dogodke ponovno odprli veliko dvorano Doma kulture Velenje – in to na najboljši način – s stand up večerom Še smo tu! komikov Uroša Kuzmana, Perice Jerkovića, Aleša Novaka in Tjaša Esiha. Ljubitelji tega žanra bodo na svoj račun prišli še 30. 6., ko bomo z monokomedijo gostili še Tadeja Toša.

V soboto, 27. 6., bo pred Domom kulture Velenje nastopil Akustični trio Drago Mislej - Mef in NOB.

Z veliko veselja in vneme pripravljamo tudi program za prihodnje poletne tedne v upanju, da bomo tudi organizatorji kulturnih dogodkov lahko delali in delovali s čim manj omejitvami, jasnimi napotki in predvsem v dobro slovenske kulture in našega zvestega občinstva.