Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Zvezdni prah muzikalov v Velenju in Žalcu

Regionalna kulturna naveza Triangel že od leta 2010 povezuje tri velike organizatorje iz Velenja, Žalca in Celja, ki s skupnimi produkcijami in promocijsko platformo utrjujejo kulturno-umetniški status Savinjske in Šaleške doline. Letošnji praznični projekt je obenem tudi predstavitev bogate glasbeno-gledališke dejavnosti, ki je skupna tako Festivalu Velenje (FV) kot tudi žalskemu Zavodu za šport, turizem in kulturo (ZKŠT) ter Hiši kulture Celje (HKC). Na dveh koncertih – v četrtek, 30. 11., ob 19. uri v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu, in v soboto, 2. 12., ob 19. uri v Domu kulture Velenje - bodo ob spremljavi zasedbe Triangel, ki jo vodi celjski dirigent in umetniški direktor HKC Simon Dvoršak, nastopili odlični mladi solisti Manca Dremel, Jasmina Kompan, Klemen Orter, Saša Šižgorič, Tanja Ravljen, Boštjan Korošec in Luka Markus Štajer. Na programu bodo znani songi iz muzikalov Lepotica in zver, Čarovnik iz Oza in Aladin - obiskovalci bodo lahko med drugimi slišali priljubljene pesmi Nekje za mavrico, Arabske noči ter Lepotica in zver. 

Vsi trije muzikali so v preteklih desetih letih uspešno gostovali po slovenskih in tujih odrih, ob tem pa tudi številne produkcije operet, ki so nepogrešljivo povezane z delovanjem žalskega zavoda že desetletja in seveda zadnja velika uspešnica – muzikal Veronika Deseniška, ki jo koprodukcijsko podpira tudi HKC. Gre za edinstveno glasbeno-gledališko dejavnost, ki se je tako iz Ljubljane in Mariboru preselila tudi v regije in povezuje lokalne umetniške potenciale. Lepotica in zver je kot dijaška produkcija pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka nastala v Celju in v letih 2007 in 2008 doživela več kot 20 ponovitev v Celju, Velenju, Žalcu, Ljubljani in Bruslju. Čarovnik iz Oza je nastal v Velenju leta 2010, več kot 70 izvajalcev pa je uspešno razprodalo kar 17 ponovitev, s tolikimi pa se lahko pohvali tudi Aladin, ki je bil v produkciji Festivala Velenje in ob podpori Triangla premierno izveden leta 2012. Velenjska muzikala je vodil dirigent Miran Šumečnik, nastala pa sta v sklopu projekta Evropska prestolnica kulture 2012.

Zvezdni prah muzikalov tako z zanimivim retrospektivnim pristopom ponovno združuje številne ustvarjalce, ki so v preteklih letih sodelovali pri glasbeno-gledaliških uprizoritvah na treh velikih regijskih odrih, z njim pa organizatorji napovedujejo tudi ustvarjalno in zanimivo leto 2018.

Dodatne informacije:
Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, barbara.pokorny@festival-velenje.si, 041 535 567 
Lidija Koceli, programska vodja ZKŠT Žalec, zkst.program@siol.net, 041 315 802
Simon Dvoršak, umetniški direktor HKC, simon.dvorsak@hisakulture.si, 041 518 732