Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Slovenska premiera mednarodnega plesnega projekta Balkan Dance Project Vol. 3

V četrtek, 19. oktobra, bo ob 19. uri v veliki dvorani Doma kulture Velenje premiera mednarodnega plesnega projekta Balkan Dance Project Vol. 3. Plesni triptih, v katerem sodelujejo trije koreografi in šest plesalcev, bo z gibi modernega baleta osvetlil literarne junake, ki so zaznamovali kulturo jugoslovanskega prostora. Projekt temelji na ustvarjalnosti in integraciji ustvarjalcev in umetnikov s skupno kulturno dediščino Balkana in tako daje doprinos k mobilnosti zaposlenih na področju kulture in medkulturnemu dialogu v jeziku umetnosti. Predstava je nastala v produkciji Festivala Velenje, Tanzelarije iz Sarajeva ter Inštituta za umetničku igru Srbije ter je že četrta mednarodna produkcija Festivala Velenje.

Fuzija treh čutnih zgodb je nastala v koreografiji Aleksandra Saše Ilića in v režiji Aleksandra Nikolića (oba iz Srbije), Ivane Hadžihasanović iz Bosne in Hercegovine ter Igorja Kirova iz Makedonije. Preplet različnih stilov bo skozi telesni gib izražen v posameznih tematskih segmentih, ki vsak zase nosijo pečat avtorja. Plesalci Mojca Majcen, Ema Janković, Zujejha Kećo, Branko Mitrović, Luka Živković in Jakša Filipovac gradijo mostove med narodi balkanskega prostora, ki so povezani z enakimi tradicionalnimi koreninami, religijo, zgodovino in narodno umetnostjo. Balkan Dance Project je priložnost za izmenjavo znaj, izkušenj, načrtov in domišljije, ki je še kako pomembna za prihodnost plesne umetnosti, hkrati pa predstavlja oder, na katerem se srečajo in združijo tradicija in nova prizadevanja v umetnosti igre.

Plesni projekt je sestavljen iz treh delov, ki jih združuje kulturna zapuščina balkanskega prostora. Letos mineva 100 let od smrti našega pisatelja, dramatika in pesnika Ivana Cankarja, ki velja za začetnika slovenske moderne. Prvi del plesnega triptiha bo zato posvečen najbolj svetovljanskemu in najmodernejšemu delu iz bogate zakladnice njegovega opusa. Izjemni mladi plesalci bodo s svojimi telesi predstavili Cankarjevo burlesko Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, v drugem delu predstave bo predstavljeno literarno delo Iva Andriča Znaki ob poti, tretji del plesne produkcije pa bo v znamenju sevdalinke z naslovom Što te nema. Sevdalinka je edinstven narodni glasbeni izraz Bosne in Hercegovine, močno prežet z melosom melanholije. 

Po premieri bodo v avli kulturnega doma odprli tudi fotografsko razstavo Nemanje Maraša iz Beograda. Na ogled bo serija velikih portretov baletnih plesalcev, ki so nastali takoj po plesnih uprizoritvah. V fotografski objektiv so bili ujeti čutni izrazi, globoke emocije, izčrpanost in izjemna energija plesalcev po nastopu.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si