Skip to content
banner image

Možiček

  • FV, HKC, PZBUKP Srbija, ADM, BDP
  • Josip Ipavec
  • 50
  • 10+ let

Hiša kulture Celje in Festival Velenje sta v koprodukciji ob izteku leta Josipa Ipavca, ko obeležujemo 100. obletnico njegove smrti, pripravila novo produkcijo njegove baletne pantomime Možiček, prvega slovenskega baleta. Predpremiera baleta je bila 2. decembra 2021 v Domu kulture Velenje. 

Predstava Možiček s štirimi plesalci iz Slovenije, Srbije ter Bosne in Hercegovine in petimi glasbeniki ostaja zvesta skladateljevi glasbeni partituri in izvirnim sporočilnim poudarkom, ki v libretu slonijo na tradiciji commedie dell'arte ter odnosu med mladima ljubimcema (Colombina in Harlekin) in starši (Pierrot in Pierreta). Kot uvod k osrednjemu delu služijo tri plesne miniature s tremi kratkimi skladbami Josipa Ipavca (Scherzo, Triglavska koračnica in Ave Maria), ki jih je pripravil albanski koreograf Gjergj Prevazi. Kot je poudaril Prevazi, je bilo vodilo njegovega dela RE:start, ponovni začetek, ki nagovarja tako zgodovinsko perspektivo Ipavčevih skladb danes kot tudi nov začetek na ostanku sveta, ki ga je povzročila epidemija.

Preplet klasičnega in sodobnega plesnega izraza nas uvede v svet njegovega Možička v koreografiji srbskega koreografa Aleksandra Ilića. V toplo, domačo, komično, skorajda arhetipsko ljubezensko intrigo med mladima zaljubljencema, z mislijo, da happy end ni nujno poročno slavje. V Ipavčevemu Možičku, kjer ostajamo zvesti njegovi glasbeni predlogi, ohranjamo ljubezen kot osrednji motiv, a ga razpremo v številne možne izraze.

Produkcija: Festival Velenje, Hiša kulture Celje, Profesionalno združenje baletnih umetnikov, koreografov in pedagogov Srbije, Albanian Dance Meeting, Balkan Dance Project, Mojca Majcen - plesalka
Foto: Ksenija Mikor

RE:start

Koreografija: Gjergj Prevazi (ALB)
Plesalci: Mojca Majcen (SLO), Branko Mitrović (BIH), Jakša Filipovac (SRB)

Možiček (Josip Ipavec)

Koreografija; Aleksandar Ilić (SRB)
Dramaturgija: Nuša Komplet Peperko (SLO)
Scenografija: Matija Kovač (SLO)
Kostumografija: Aleksandra Karović (SRB)
Plesalci: Mojca Majcen (SLO), Patricija Crnkovič (SLO), Branko Mitrović (BIH), Jakša Filipovac (SRB)
Glasbeniki: Iztok Kocen, klavir; Uroš Bičanin, violina; Zoran Bičanin, violončelo; Miha Firšt, kontrabas

Skladbe:
I. Predigra, II. Polka, III. Valček, IV. Harlekin, V. Colombina in Pierrot, VI. Nova ljubezen, VII. Koračnica, VIII. Ples deklet
Nazaj