Skip to content
banner image

Muzikal Aladin

  • RonClements, John Musker, Ted Elliott, Terry Rossio
Po arabski puščavi, ožgani od vročega sonca in vetra, romajo karavane popotnikov in kamel. Tam leži majhno, čarobno mestece Agraba, v katerem se prebivalci živahno pripravljajo na praznovanje velikega dogodka: sultanova hči, princesa Jasmina, naj bi se poročila z enim izmed princev, ki so pripotovali v mesto, da bi si priborili njeno roko. V mestu vladata veselje in pričakovanje.

Sultan bi rad svojo hčer čim hitreje poročil, saj tako narekuje tisočletni »agrabški zakon«, princesa Jasmina pa o poroki noče niti slišati, saj se želi poročiti z nekom, ki ga bo izbrala sama, ob času, ki bo zanjo pravi. Slavnostni sprejem snubcev uspe, sultan in meščani so zadovoljni, princesa Jasmina pa je po neuspelem poskusu, da bi očeta prepričala, naj upošteva tudi njene želje, vedno bolj obupana. Odloči se, da bo pobegnila iz palače in to tudi stori.

Aladin je reven, ubog fant brez doma in staršev, ki si mora v Agrabi vsak dan izbojevati svoj košček kruha. Pekom in ljudem na tržnici tu in tam kaj ukrade, da preživi, nenehno je na begu pred kraljevo stražo in ostalimi meščani. Ko se tako spet spretno izmika svojim zalezovalcem, ki hočejo nazaj svoj hlebec kruha, se Aladin po naključju sreča s pobeglo princeso Jasmino. Zaljubita se na prvi pogled. Ker stražarji aretirajo Aladina, se princesa Jasmina vrne v palačo k očetu, da bi ga prosila, naj Aladina izpusti. Sultan, besen zaradi pobega svoje hčere, njene prošnje ne usliši. Aladina vržejo v votlino, daleč v puščavo, kjer ves izmučen skoraj obupa nad življenjem. Reši ga svetilka, ki jo najde med starimi predmeti v votlini.

 Ko želi prebrati, kaj piše na svetilki in jo z rokavom obriše, se iz nje čudežno prikaže mogočni Duh, ki je pripravljen Aladinu izpolniti vsakršno željo. Ker je princesa Jasmina edino, na kar lahko sploh še misli, si Aladin zaželi, da bi ga Duh spremenil v princa, saj bo le tako lahko prosil za njeno roko. Rečeno storjeno, Duh Aladina spremeni v pravega princa in že sta nared, da odpotujeta v palačo po princeso.

Medtem pa se v palači pripravlja zločinski načrt, ki bo vsem vpletenim prekrižal poti. Sultanov prvi svetovalec, zlobni Jafar in njegova še hudobnejša papiga Jago tuhtata, kako bi se polastila trona. V svojih sobanah skujeta načrt, po katerem se bo morala princesa Jasmina poročiti z Jafarjem, če si ne bo izbrala nobenega od princev, ki so pripotovali v mesto. Jafar in Jago sta pretkana, potuhnjena in hinavska oblasti željna, naredila bi vse, da bi prišla na sultanovo mesto, zato se bodo morali sultan, Jasmina, Aladin in Duh zelo potruditi, da bodo na koncu dosegli vsak svojo srčno željo. Jim bo uspelo?

Režija:Ajda Valcl
Dirigent:Miran Šumečnik
Scenografija, kostumografija:Tatjana Kortnik
Koreografija:Nina Mavec Krenker
Asistent koreografije:Polona Boruta
Prevod teksta, songi:Anja Ivakič
Korepeticije:Tea Plazl
Izdelava kostumov:Gabrijela Verbič, Melita Dobelšek
Oblikovanje zvoka:Jani Drev, Brane Knez
Oblikovanje luči:Davorin Štorgelj
Izdelava scene:Stane Koren
Rekviziti:Silva Pisanec
Scenska dela:Dušan Polegek, Zoran Rajković, Jože Jelen
Jezikovni pregled:Jože Volk
Organizacija in vodstvo:Matjaž Šalej in Silvija Bašnec
Organizacija ŠCV:Miran Papež
Igrajo:Anže Korenjak (Aladin), Larisa Gregorc (Jasmina), Klemen Orter (Jafar), Pika Cvikl (Jago), Ana Rotovnik (Razoul), Denis Golavšek (Sultan), Ana Brunčič (preproga, mesar, meščan, snubec), Luka Atelšek (lopov, duh, meščan), Jerneja Šmon (trgovec, meščan, snubec), Sandi, Dobnik (pek, meščan), Nika Juvan (meščan, snubec), Tajda Kovač (meščan), Neža Drol (meščanka), Maja Rozman (meščanka), Neda Janežič (stražar), Antigona Koceva (stražar), Nastja Vodenik (pripovedovalka), Klara Briševac (pripovedovalka), Saša Šižgorič (pripovedovalka), Laura Divjak (pripovedovalka)
Nazaj