Skip to content
banner image

Zvezdica Zaspanka

  • Festival Velenje in Institut za umetničku igru Beograd
  • 35
  • 4+ let
Če je gledališče igra (in to je!) in če je igra bistvena za razvoj otroka (in to je!), potem je enačba jasna: gledališče je potrebno za odraščanje! Ena od najpomembnejših in razširjenih oblik otroške igre je pretvarjanje, da smo nekdo drug. Gledališče otrokom pomaga razvijati ustvarjalnost in domišljijo in s tem večje zavedanje realnosti. Prav nič drugače ni s plesom. A nagonsko občutenje in želja po odkrivanju razsežnosti človeškega telesa, ki jo človek v nekem primarnem gibanju prinese na svet, se vse prehitro izgubi, potlači; spontan ples in izražanje čustev skozi njega povzročata celo nelagodje. A pravica do plesa je pravica vsakega otroka. Z njegovo pomočjo otroci spoznavajo in občutijo lastno telo, razvijajo socialne veščine in načine izražanja svojih čustev.

V sklopu plesne platforme Balkan Dance Project sta Festival Velenje in Institut za umetničku igru Beograd s plesno dramatizacijo znane slovenske pravljice Zvezdica Zaspanka Franeta Milčinskega – Ježka združila najboljše za najbolj iskreno in dojemljivo občinstvo: igro, ples, že skoraj ponarodelo vsebino in vrhunsko umetniško izvedbo.

Zvezdica Zaspanka

Brezčasna zgodba o zvedavi zvezdici bo skozi slikoviti kostumografijo in scenografijo v treh slikah sledila skritemu sporočilu vedno večne življenjske resnice, ki nosi obilico temeljnih človeških in družbenih vrednot, še kako pomembnih in aktualnih za današnji »ponoreli« svet.
Zvezdica Zaspanka se bo v plesni uprizoritvi tokrat soočala s kar nekaj situacijami in liki, ki jih v izvirni pravljici ni, vseeno pa povzemajo njihovo bistvo. Od zvezdnatih prijateljev, ki to vedno niso, do zemeljskih cirkuških likov (opic, fakirja s kačo, bratov dvojčkov, klovnese, dvojnega človeka), ki mestoma utelešajo temačno plat človeške narave. Na svoji koži bo izkusila nevoščljivost, škodoželjnost, in pohlep, izključenost in dvoličnost. Končna katarza, ki bo Zvezdici omogočila vrnitev domov, v tokratni interpretaciji ne bo prišla na dan samo kot posledica njenega dobrega in iskrenega srca, pač pa kot rezultat njenega poguma in močne volje, da se zoperstavi vsemu, za kar čuti, da je narobe, jo rani in ogroža. Za lažje razumevanje poteka dogodkov bo poskrbela tudi obilica komičnih in cirkuških vložkov.

S projektom promoviramo vrhunsko plesno ustvarjalnost, vrednote humanizma, medkulturni dialog, medgeneracijsko sodelovanje ter vseživljenjsko čarobnost bivanja in igre.
Koreografija:Aleksandar Ilić
Režija:Aleksandar Nikolić
Plešejo:Mojca Majcen, Branko Mitrović, Nikola Pavlović, Miona Petrović in Jakša Filipovac
Male zvezdice:plesalke Plesnega studia N (Ema Kadrić, Freja Kapfer Štorgelj, Ivana Lovrič, Noemi Lubej, Ema Ravnjak, Ria Rebec, Sofia Savić)
Kostumografinja:Aleksandra Karović
Scenografinja:Tanja Žiropađa
Oblikovanje zvoka:Stefan Petrović
Oblikovanje luči:Davorin Štorgelj
Strokovna sodelavka projekta:Teodora Sujić
Tehnična podpora:Dušan Polegek, Gregor Fidej in Rok Rednak
Ilustracije:Peter Žagar
Producentka:Silvija Bašnec
Produkcija:Festival Velenje in Institut za umetničku igru Beograd
Nazaj