Skip to content
banner image

Botr´ce

  • Festival Velenje – Plesni teater Velenje
  • Boštjan Oder
  • 30
  • 15+ let
Botr'ce nas s svojo zgodbo popeljejo skozi krog življenja. Od rojstva do smrti. Z  življenjem, ki ga živijo, predstavijo, kako je življenje lahko plehko, turobno, osamljeno, a na trenutke vendarle veselo in srečno.
Plesna zgodba je nastala po motivih rezijanske ljudske pravljice Tri botre lisičice.
Pravljica, v kateri se bežno in za kratek čas pojavi tudi kobilica. Razmišljali smo o njej/njem, kdo je in kakšen je njegov pomen? Postal je osrednji lik – povezava med botr'cami, kreator, njihova usoda, povezava z življenjem in smrtjo. Ob njegovem delovanju se zavemo, da kljub svobodni volji, ki jo imamo v življenju, nekdo/nekaj vendarle kroji našo usodo, skrbi, da se dogodki (ne) odvijajo, kot bi si želeli. Smo resnično sami odgovorni za vse, kar se nam dogaja, lahko krivca za svojo usodo iščemo zunaj sebe, ali ga moramo iskati v svoji samoljubnosti, v svojih prepričanjih, v svojih obrambnih sistemih?
Pri snovanju in prebiranju osnovne zgodbe smo se ustavili tudi pri liku kokoši. Živali brez duše. So zgolj kot manifestirane energija namenjene prehrani ali z njo/njimi sobivamo zaradi višje/globlje potrebe? Mar s svojo energijo hrana, ki jo uživamo, vpliva na naše življenje in ali se tega zavedamo? Res postanemo to, kar jemo? 
Mnogo vprašanj, eno samo potovanje od sebe k sebi.
Ljubezen – rojstvo – smrt in tisto, kar je vmes.
Režiser:Boštjan Oder
Koreografije:Polona Boruta, Lucija Boruta, Mateja Rožič
Ples:Marko Golubović, Mojca Majcen, Mateja Rožič, Polona Boruta, Lucija Boruta
Režija/dramaturgija:Boštjan Oder
Kostumografija:Anka Rener Kremžar
Luč:Davorin Štorgelj
Produkcija:Festival Velenje – Plesni teater Velenje
Predstava je nastala ob podpori:Mestne občine Velenje, JSKD, Mestne občine Celje, Abomo in MAAG produkcije.
Nazaj