Skip to content
banner image

20. 04. 2024 ob 8:45, Drugo

Obisk razstave Vincenta Van Gogha v Trstu

banner image

Dogodki

Tokrat bomo obiskali Trst, mesto kave ali kot mu pravijo tudi mali »Dunaj na morju«, ki v teh mesecih gosti kar dve izjemni razstavi. 

Naš izlet bomo tako začeli v tržaški galeriji sodobne umetnosti - Muzeju Revoltella in si ogledali gostujočo razstavo enega najbolj priljubljenih slikarjev vseh časov VINCENTA VAN GOGHA. V popoldanskih urah pa si bomo v razstavišču ob morju - Salone degli Incanti ogledali impresivno fotografsko razstavo AMAZÔNIA, znamenitega brazilskega fotografa SEBASTIÃNA SALGADA.

Seveda bomo Kulturni izlet v dobri družbi izkoristili tudi za odkrivanje skrivnih kotičkov slikovitega obmorskega mesta ter si lahko na eni izmed teras privoščili znana »capo in b« ali »spritz«. 

Cena: 80 eur (vstopnini v muzej Revoltella in Salone degli Incanti, avtobusni prevoz, vodenje, piknik malica) 

Več informacij: info@festival-velenje.si ali 03 898 25 76


O razstavah:

Vincent van Gogh (Zundert, 30. marec 1853 - Auvers-sur-Oise, 29. julij 1890) je imel težko življenje, ki se je gibalo na robu norosti. Bil je vznemirjen in nemiren človek, kar ga je pripeljalo do tragičnega konca, ko si je pri 37 letih vzel življenje. Čeprav njegovo delo, kot delo mnogih velikih umetnikov, ni bilo prepoznano za čas njegovega življenja, danes velja za enega najbolj znanih umetnikov na svetu. Vincent van Gogh je prava ikona v zgodovini umetnosti in zelo ljubljen med splošnim občinstvom. Razstava v Trstu se ponaša z več kot 50 mojstrovinami, ki prihajajo iz muzeja Kröller-Müller iz Otterla. Vključuje tudi video posnetke čustvene in scenografske dvorane ter veliko več. Želja avtorjev razstave je dokumentirati celotno slikarjevo umetniško kariero, začenši s strastnim odnosom do temnih podob njegove mladosti. Poudarki bodo tudi na drugih postajah njegovega življenja, kot je  bivanje v Parizu s prikazi pokrajine in trenutki umetnikovega družabnega življenja. Razstava se konča z njegovim zadnjim obdobjem v Provansi in Auvers-sur-Oise, kjer se njegovo tragično življenje konča.
13:30   Prosto, čas za kosilo

Sebastião Salgado je brazilski dokumentarni fotograf in fotoreporter, ki je svoje projekte uresničeval v več kot 120 državah sveta, svoja dela pa objavil praktično povsod. Z več kot 200 razstavljenimi fotografijami Amazônia nudi popolno potopitev v amazonski pragozd in vabi k razmisleku po njegovi zaščiti. Razstava je razdeljena na dve temi. Prva so fotografije pokrajine, postavljene na različne višine, in predstavljene v različnih formatih, odseki segajo od pregleda gozda, kjer obiskovalec dobi širok vpogled v ogromne slapove in viharna nebesa, do letečih rek: amazonski deževni gozd je edino mesto na svetu, kjer vlažni zračni sistem ne temelji na izhlapevanju iz oceanov. Druga skupina slik je posvečena različnim domorodnim ljudstvom: v središču razstave obiskovalci najdejo tri ograde, ki predstavljajo domorodne domove, imenovane "ocas". Tukaj je na ogled 100 fotografij ljudstev Amazonije, skupaj z video intervjuji domorodnih voditeljev. Razstavo ima zvočno spremljavo, ki oživlja zvoke deževnega gozda. Nepogrešljiv del razstave sta tudi dva projekcijska prostora.