Skip to content
banner image

06. 04. 2024 ob 19:00, Kino Velenje

Oppenheimer (oskarji 2024)

banner image

Dogodki

Zgodovinska biografska drama, 180 min (VB, ZDA)
Režija: Christopher Nolan
Igrajo: Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey, Jr., Matt Damon, Rami Malek, Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett, Kenneth Branagh

Epska srhljivka bo gledalce potisnila v paradoks enigmatičnega človeka, ki mora tvegati uničenje sveta, da bi ga rešil. Film temelji na s Pulitzerjevo nagrado nagrajeni knjigi American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer avtorjev Kaija Birda in Martina J. Sherwina. Zgodba spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja in njegovo vlogo pri razvoju atomske bombe. V filmu je znanstvenika Oppenheimerja upodobil Cillian Murphy, njegovo ženo Katherine »Kitty« Oppenheime, ki je biologinja in botaničarka, pa igralka Emily Blunt. Oskarjevec Matt Damon je upodobil generala Leslieja Grovesa ml., direktorja projekta Manhattan, igralec Robert Downey Jr. pa ustanovnega komisarja ameriške komisije za jedrsko energijo Lewisa Straussa. Nominiranka za oskarja Florence Pugh zaigra psihiatrinjo Jean Tatlock, Benny Safdie upodobi teoretičnega fizika Edwarda Tellerja, Michael Angarano zaigra Roberta Serberja in Josh Hartnett igra pionirskega ameriškega znanstvenika za jedrsko energijo Ernesta Lawrencea. V filmu zaigra tudi oskarjevec Rami Malek, režiser Christopher Nolan pa znova sodeluje z večkrat nominiranim igralcem, pisateljem in filmskim ustvarjalcem Kennethom Branaghom.

Oppenheimer je posnet v kombinaciji IMAX® 65 mm in 65 mm filmske fotografije velikega formata, vključno s prvimi deli v črno-beli analogni fotografiji IMAX®.

Nolanovi filmi – med njimi Tenet, Dunkirk, Medzvezdje in trilogija Vitez teme, so v blagajnah po svetu zaslužili več kot 5 milijard dolarjev in bili nagrajeni z 11 oskarji in 36 nominacijami, vključno z dvema nominacijama za najboljši film.

Oskarji 2024: za najboljši film, najboljšo režijo, najboljšega igralca v glavni vlogi, najboljšega igralca v stranski vlogi, najboljšo glasbo v filmu, najboljšo fotografijo, najboljšo filmsko montažo