Skip to content
banner image

05. 05. 2023 ob 20:00, Kino Velenje

Jezdeca - Danina predstava

banner image

Dogodki

Tokratna projekcija novega slovenskega filma Jezdeca bo prav posebna. Po njej bomo namreč poklepetali z Danico Ograjenšek - Dano, ki se po 40 letih predanega dela v velenjskem kinu zdaj še bolj posveča družini in motorju. Prav ta večer ni izbran naključno - Dano, ki jo v krogih motoristov poznajo tudi kot Tiso, lahko namreč vidimo tudi v filmu Jezdeca. V pogovoru z Anjo Kuhar nam bo razkrila nekaj podrobnosti s svojih bogatih ustvarjalnih in cestnih poti. Tudi o zakulisju snemanja filma, v katerem je nastopila kot statistka, bo govora. In seveda o njeni pomembni vlogi v obstanku in razvoju kinematografske dejavnosti v Velenju. 

Jezdeca
Komična drama, 110 minut (Slovenija)
Režiser: Dominik Mencej
Igrajo: Anja Novak, Nikola Kojo, Petja Labović, Timon Šturbej

Prijatelja Tomaž in Anton iz majhne vasi predelata svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist. Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pa pod vprašajem. Ženejo ju podivjani impulzi, hkrati pa preganjajo konservativni tradicionalni vzorci. Začneta verjeti in razumeti stvari, ki si jih prej nista mogla niti predstavljati. Pot je polna skritih nevarnosti: nenadna smrt enega od sopotnikov ogrozi njuno prijateljstvo, bolečina pa je neznosna, če ne moreš nikogar okriviti. Izkaže se, da je njuno popotovanje drugačno, kot sta pričakovala. Da bi se osvobodila, morata poiskati svojo identiteto, kar jima nepreklicno spremeni življenje. Brezčasna zgodba o iskanju resničnega sebe. Poetični realizem in nekonvencionalna zgradba postavita gledalca za volan tega čustvenega popotovanja, ki kliče k razmisleku.

Festivali, nagrade: 28. Sarajevo film festival - tekmovalni program – svetovna premiera, 35. filmski festival Hercegnovi - nagrada žirije federacije filmskih kritikov Evrope in Mediterana (fedeora), 25. festival slovenskega filma - vesne za najboljši film po izboru občinstva, za najboljšo glavno moško vlogo, za najboljšo montažo in najboljši zvok, Film festival Cottbus 2022 - tekmovalni program celovečernih igranih filmov (youth film u18), Zagreb film festival 2022 - tekmovalni program, Sofia film festival, Faf 2022 – festival avtorskega filma v Beogradu