01. 07. 2022 ob , Dom kulture Velenje

Fabiani – Plečnik – Vurnik, Oblike za novo demokracijo

Dogodki

Ni kulture brez ljudi in arhitekture brez kulture.
Oblike za novo demokracijo izhajajo iz ideje, da s pomočjo arhitekture oblikujemo svojo lastno identiteto, značaj družbe in njeno sporočilnost.

Plečnik je s svojo obsežno likovno govorico združeval dediščino starih visokih kultur, antike, osrednje evropske tradicije in domačega kulturnega izročila. Fabiani se je sčasoma hoteno oddaljil od histori(ci)zma in se nagibal k iskanju sodobnejšega arhitekturnega jezika, Vurnik pa se je zavestno lotil snovanja domačega – slovenskega narodnega sloga. Vendar je vsem trem skupno, da so si prizadevali za demokratično urejene prostore in najboljše arhitekturne in urbanistične rešitve. Na ta način se oblike povezujejo z demokracijo in ustvarjajo trajnostno arhitekturno zapuščino. 

Fabiani – Plečnik – Vurnik
Oblike za novo demokracijo
Avtorja razstavno / knjižnega projekta: Stane Jeršič in Bojana Čampa
Avtorja postavitve razstave: Marko Mušič in Stane Jeršič


Razstava je na ogled ob dogodkih v Domu kulture Velenje in po dogovoru na številko 03/898 25 90.

Če strnemo razmišljanja vseh treh arhitektov, lahko izluščimo osnovno sporočilo, da se demokratičnost družbe začne z idejo, se realizira v arhitekturi, živi z razvojem družbe in nadaljuje z ohranjanjem dediščine. Dobro zasnovana, kvalitetna in uravnotežena arhitektura je neprecenljiva zapuščina, ki ozavešča človeka k varovanju kulturne in naravne krajine. Ponuja zavedanje o unikatnosti stavbnega izročila, ki bogati s svojo sporočilnostjo oblik in pričuje o tisočletni tradiciji formiranja evropske identitete. 

»Za razumevanje arhitekturnega izraza je najpomembnejša resničnost njenih oblik.« (Maks Fabiani) 

»Ako človek dela kako stavbo, naj ima v njej tako idejo, da se trese pred njo.« (Jože Plečnik) 

»Pri usposabljanju arhitekta je izredno pomembno, da zna prodreti v bistvo popolnosti človekovega življenja.« (Ivan Vurnik)