03. 01. 2022 ob 19:00, Kino Velenje

Jezdeci pravice

Dogodki

Komedija, 116 minut (Danska, Švedska, Finska)
Režija: Anders Thomas Jensen
Igrajo: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg

Za ogled predstave in vstop na prizorišče je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 12 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti. 

Domiselna črna komedija s pridihom akcijskega trilerja in absurda, z izvirnim zapletom in nepričakovanim koncem.

Nekdanji vojak Markus (Mads Mikkelsen) se vrača domov, da bi po tragični ženini smrti v železniški nesreči skrbel za odraščajočo hčerko. A po srečanju z enim izmed preostalih ponesrečencev začne sumiti, da ni šlo zgolj za nesrečo, temveč da je bila njegova žena načrtno umorjena. S pomočjo računalničarja Otta, ekscentričnega kolega Lennarta in še bolj čudaškega Emmenthalerja sklene ugotoviti, kdo je zakrivil njeno smrt …

»Film je izmišljena zgodba, vstavljena v okvir realizma. Je pripoved o skupini ljudi, ki vsi na isti dan izgubijo občutek varnosti in svoj življenjski temelj. Ob skupnem srečanju sčasoma vsak zase najdejo: ljubezen, samospoštovanje, zaupanje in občutek pripadnosti kraju. Na koncu vsak izkusi nekakšno zaupanje, ali vase, v Boga ali v življenjska naključja. Film prikaže, kako nepredstavljiv dogodek zaznamuje naše življenje. Ko v nič več ne verjamemo, kako obdržati vero v življenje?« (Anders Thomas Jensen)