22. 10. 2021 ob 19:30, Glasbena šola Velenje

Trio Alba

Dogodki

Trio Alba (Avstrija)

Dunajski klavirski Trio Alba odlikujejo mladostna moč, strast do odra in prepričljiva igrivost, pri čemer vse troje temelji na poglobljenem znanju o zvoku in strukturi klasične glasbe. Trio so ustanovili nemška violinistka Livia Sellin, avstrijsko-italijanski violončelist Philipp Comploi in kitajsko-avstrijska pianistka Chengcheng Zhao med študijem komorne glasbe pri profesorju Chia Chou na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Uspehom na tekmovanjih je sledila uspešna koncertna kariera. Trio se je močno uveljavil na mednarodni sceni komorne glasbe, nastopajo na mednarodnih festivalih in velikih koncertnih dvoranah, aktivni pa so tudi pri snemanju glasbe. Od leta 2016 je njihov program vključen v projekt Avstrijskega kulturnega foruma, s katerim tudi letos pripravljamo ta koncert.
Jean Paulova misel "Glasba je mesečina v mračni noči življenja" opiše skladbam skupno elegično vzdušje, ki se v dramaturškem loku pne od Schubertovega Notturna, nastalega v letu Beethovnove smrti, do boleče izgube otroka, ki je zaznamovala življenje skladatelja Smetane.

Za obisk dogodka je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 15 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti. 

Program:

Franz Schubert (1797−1828)              - Notturno
Ludwig van Beethoven (1770−1827)   - Klavirski trio v D-duru, op.70/1 ("Geister-trio")
Bedřich Smetana(1824−1884)            - Klavirski trio v g-molu, op. 15