29. 09. 2021 ob 19:00, Dom kulture Velenje

Se spomniš spomina

Dogodki

Festival Velenje, Balkan dance project, Tanzelarija Sarajevo in Organizacija za afirmacijo baleta in sodobnega plesa v BIH - Živimo balet
Projekt so dodatno podprli Ministarstvo kulture in medijev Republike Hrvaške, Iportunus mreža in Mestna občina Celje.

Plesna predstava - premiera

Koreografija: Daša Grgič (Plenir) in Ognjen Vučinić (Korak kameni)
Plesalci: Mojca Majcen in Luka Ostrež (Slo), Zulejha Kećo, Branko Mitrović (BiH) in Jakša Filipovac (Srb)

Za ogled predstave je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 15 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti. 

Ustvarjalca plesnega diptiha Se Spomniš spomina Daša Grgič (Slovenija - Italija) in Ognjen Vučinić (Hrvaška) sta tokrat iskala skupno kulturno dediščino, navdih pa sta črpala iz nacionalnih tradicionalnih plesov, pisnega in ustnega izročila, glasbe, tradicionalnih plesov in obrti. Prvi del v koreografiji Daše Grgič  nosi naslov »Plenir” - to je dragocena košara, s katero so za preživetje v težkih preteklih časih izjemne primorske žene hodile v Trst prodajat kmečke pridelke. Njihove zgodbe in spomini so navdih za krajšo koreografijo, ki se prepleta med gibom in pričevanjem. Mlekarice, Šavrinke, Kruharice so še vedno prisotne v kolektivni zavesti domačinov; zaslužijo si vso našo pozornost, saj so nenadomestljiv del naše dediščine. Drugi del diptiha Ognjena Vučinića pa ima naslov Kamniti korak (Korak kameni). V njem Vučinić tradicionalni narodni ples Nemo kolo prevede v izraz modernega plesa. Le malo tradicionalnih kultur pozna ples brez glasbene spremljave, zato je nemo kolo našega širšega prostora zasluženo del nesnovne svetovne kulturne dediščine. In čeprav ples nima glasbene spremljave, se da v njem marsikaj slišati.