Ideogram fotoaparata

Festival VelenjePOLETNE KULTURNE PRIREDITVEJunij


Junij

Petek, 15. junij 2018, ob 21.00, pred Domom kulture Velenje

Vlado Kreslin in Mali bogovi

Odprtje Poletnih kulturnih prireditev 2018

34. Poletne kulturne prireditve bomo začeli s koncertom Vlada Kreslina, ki je s svojimi nastopi že večkrat navdušil Velenjčanke, Velenjčane in obiskovalce mesta. S koncertom bomo zaznamovali tudi 10-letnico Festivala Velenje, ki uvršča Poletne kulturne prireditve med odmevnejše projekte delovanja.
Vlado Kreslin je eden najpomembnejših ustvarjalcev rock glasbe v Sloveniji, znan pa je tudi po tem, da njegova glasba presega žanrske zvrsti. Bil je eden prvih avtorjev, ki je na pravo mesto v slovenski popularni glasbi s svojim prekmurskim melosom umestil tudi domačo etno glasbo. Na tokratnem koncertu bo nastopil s svojo zasedbo Mali bogovi.

V primeru slabega vremena bo koncert v nedeljo, 17. junija, ob 21. uri bodisi na zunanjem prizorišču ali pa v veliki dvorani Doma kulture Velenje.


Sreda, 20. junij 2018, ob 19.00, Galerija Velenje

Odprtje razstave Velika črta

Državna tematska razstava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti
Smisel tematskih razstav je v postavljanju izzivov, zastavljanju vprašanj in problemov, ki naj ustvarjalce napeljejo k iskanju novih rešitev in spoznanj o možnostih likovnega izražanja. Celoten projekt ima predvsem izobraževalni značaj, razstava je rezultat daljšega procesa, ki se začne s predavanji in delavnicami, selekcija pa poteka prek regijskih razstav do državne. Na razstavi so predstavljena dela 45 avtorjev.


Petek, 22. junij 2018, ob 21.00, pred Domom kulture Velenje

Zakaj te ni – Balkan Dance Project Vol. 3

Tretji del sodobnega plesnega triptiha, z naslovom Zakaj te ni oz. "Što te nema", je oda ljubezni do tradicionalne glasbe in do vsega dobrega ter pozitivnega, kar nosimo v sebi. Kot glasbena podlaga te koreografije služijo tri bosanske in ena romska tradicionalna melodija. Gre za interpretacijo tradicionalne glasbe, kot so si jo zamislili sodobni glasbeniki. Spoj tradicije in modernega je omogočil, da je koreograf Igor Kirov izrazil sebe in svojo koreografsko poetiko.

V primeru slabega vremena bo plesna predstava v Domu kulture Velenje.


Sreda, 27. junij 2018, ob 20.30, atrij Velenjskega gradu

Svetlana Makarovič z gosti: »Kdor gleda ljudi skozi mačje oči«

Oživitev glasbenega opusa Svetlane Makarovič zadnje leto razveseljuje ljubitelje njene umetnosti. Za vse, ki so jim všeč njeni avtorski šansoni, bo koncert Svetlane z gosti zagotovo neponovljivo doživetje. Slišali bomo vedre in pronicljive ter provokativne pesmi, ki hudomušno zajemajo iz arhetipov slovenskega naroda, tako zelo pristno, da lahko človek pomisli, da gre za ljudske pesmi. Svetlana, ki povezuje celoten koncert, nekaj šansonov zapoje sama, druge pa prevzamejo gostje.
Svetlana Makarovič – vokal, Joži Šalej – klaviature, Klemen Bračko – violina, Nino De Gleria – kontrabas, Blaž Celarec – tolkala
Gostje: Janja Majzelj, Afra Tesla, Višnja Fičor, Marlena, Ivan Peternelj, Miha Bezeljak, Andrej Rozman – Roza, Tilen Artač

Vstopnice: 12 EUR, PKP abonma
V primeru slabega vremena bo koncert v Domu kulture Velenje.Četrtek, 28. junij 2018, ob 19.00, Galerija Velenje

Predavanje Velika črta

Ob razstavi Velika črta pripravljamo več spremljevalnih dogodkov, med drugimi tudi strokovna predavanja. Akademski slikar Janez Zalaznik bo udeležence seznanil z likovno teorijo črte kot enega od osnovnih gradnikov likovne kompozicije ter o uporabi črte na velikem slikovnem formatu.


Četrtek, 28. junij 2018, ob 20.00, pred Domom kulture Velenje

Maraton folklornih skupin

Maraton slovenskih folklornih skupin je projekt, ki je nastal v sodelovanju z mednarodnim folklornim festivalom Od Celja do Žalca, k projektu pa so z velikim zanimanjem in zagnanostjo pristopile tudi skoraj vse folklorne skupine s Celjskega. Zamišljen je kot nizanje več nastopajočih skupin, ki bodo predstavile svoje delo širokemu krogu občinstva na zunanjih lokacijah v mestih, ki jih tradicionalno obišče tudi folklorni festival.
V primeru slabega vremena bo dogodek v Domu kulture Velenje.
.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio