11. 09. 2020 ob 19:30, Vila Herberstein

Pihalci Orkestra Slovenske filharmonije

Dogodki

Pihalci Orkestra Slovenske filharmonije: Matej Grahek – flavta, Sorin Crudu – oboa, Stefano Brusini – rog, Dušan Sodja – klarinet in Miha Petkovšek – fagot, so se v »korona obdobju« za Filharmonični spletni abonma združili v projektu Mala komorna glasba. Projekt je bil zelo uspešen in zato nadaljujejo skupno pot. Vseh pet glasbenikov, ki so izjemni koncertanti in solisti orkestra Slovenske filharmonije, se nam bo predstavilo v nadomestnem koncertu za zadnji abonmajski dogodek v tej sezoni.

Koncert je zaradi omejitve obiska (Covid 19) namenjen samo abonentom. Abonmajske kartice veljajo kot vstopnice na prizorišče, kjer boste prejeli številko vašega sedeža. V primeru slabega vremena bo nadomestna lokacija velika dvorana Doma kulture Velenje (obvestilo boste prejeli na dan koncerta po elektronski pošti, objava pa bo tudi na spletni strani Festivala Velenje). Sedežni red v dvorani bo prilagojen aktualnim ukrepom. Na dogodkih bomo vestno upoštevali vse ukrepe in priporočila s strani NIJZ in tako varno in odgovorno poskrbeli za naše zdravje.

Flavtist Matej Grahek je od leta 1997 solist Orkestra Slovenske filharmonije, s katerim je igral pod taktirko svetovno priznanih dirigentov, kot so Carlos Kleiber, Riccardo Muti, sir Neville Marriner in drugi. Predava na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana od leta 1999, leto dni pozneje pa je postal docent tudi na ljubljanski Akademiji za glasbo. Po študiju se je dve leti izpopolnjeval na salzburškem Mozarteumu v razredu Irene Grafenauer. Veliko pozornosti namenja tudi jazzu s solističnimi projekti z Big Bandom RTV Slovenija in pihalnim kvintetom Artvento.

Dušan Sodja je prve glasbene korake začel pri očetu flavtistu Lovru, kjer se je učil kljunasto flavto. Po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani je magistrski študij zaključil na Univerzi Mozarteum v Salzburgu pri Aloisu Brandhoferju. Kot solist je igral z mnogimi orkestri: z orkestrom Slovenske filharmonije, s Slovaškim komornim orkestrom Bohdana Warchala, Cappello Istropolitano in drugimi. V času študija je bil član Pihalnega kvinteta AG, deset let je koncertiral s Slovenskim kvartetom klarinetov, že od študentskih dni je strasten komorni glasbenik - tako je leta 1994 s pianistko Tatjano Kaučič ustanovil Duo Claripiano.

Miha Petkovšek se je začel učiti fagot na Glasbeni šoli Vrhnika. Študij je nadaljeval na akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 2003 je član orkestra Slovenske filharmonije. V času šolanja se je udeležil več tekmovanj, na katerih je osvojil tri 1. nagrade. Redno sodeluje na različnih seminarih za fagot, komorno glasbo in orkestersko igro, sodeluje z orkestrom SNG Maribor, SNG Opera Ljubljana in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Stefano Brusini se je začel učiti rog s šestimi leti na šoli Euritmia Povoletto. Šolanje je nadaljeval na KGB Ljubljana pri prof. Metodu Tomacu na Visoki šoli za glasbo in dramo München pri prof. Johannesu Hinterholzerju. Dodatno se je izobraževal na raznih mojstrskih tečajih pri profesorjih G. Crott, E. Rovetta, L. Seeman, S. Dohr, J. Hinterholzer in R. Vlatković. Sodeloval je pri raznih mladinskih orkestrih ter na številnih festivalih kot so festivalih. Od letošnjega leta je član orkestra Slovenske filharmonije.

Oboist Sorin Crudu, rojen v Romuniji, je svojo glasbeno pot pričel pri desetih letih. Po končani maturi je študij nadaljeval v Bernu, Ženevi in nato v Salzburgu. V sezoni 2014-2015 je igral kot solo oboist v Renski filharmoniji Koblenz, od leta 2016-2018 pa kot oboist solist v teatru La Scala v Milanu. Sodeloval je tudi z orkestrom Stavanger na Norveškem, orkestrom Angleške nacionalne opere, komornim orkestrom Mantova in orkestrom Filharmonica Italiana. Od leta 2019 je solo oboist orkestra Slovenske Filharmonije.