14. 01. 2020 ob 19:30, Dom kulture Velenje

Teror

Dogodki

Drama Prešernova gledališča Kranj v režiji Eduarda Milerja se dogaja v sodni dvorani, v kateri so poleg vojaškega pilota, obtoženega za smrt potnikov na letalu, tudi predsednik sodišča, branilec, državna tožilka in dve priči ter seveda gledalci, ki morajo tokrat prevzeti vlogo porotnikov. Prav oni so tisti, ki z glasovanjem odločajo o pilotovi krivdi ali nedolžnosti.

Prešernovo gledališče Kranj
Avtor: Ferdinand von Schirach
Režija: Eduard Miler
Igrajo: Borut Veselko, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Peter Musevski, Vesna Slapar, Ciril Roblek, Judita Polak

Teror je trenutno eno najbolj uprizarjanih del po vsem svetu, v nemško govorečih deželah pa so si gledalci lahko preko TV sprejemnikov ogledali tudi film, posnet po istoimenski drami, in po koncu filma v živo glasovali o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti ter tako odločili o njegovem razpletu. Drama in njene številne uprizoritve so zaradi aktualne teroristične tematike doživele pravi medijski bum. V Terorju namreč avtor obravnava izjemno težko moralno in etično dilemo, tj. kako se odločati v skrajnih situacijah in koliko je vredno oziroma so vredna posamezna človeška življenja.

Drama se dogaja v sodni dvorani, v kateri so poleg vojaškega pilota, obtoženega za smrt 164 potnikov na letalu, tudi predsednik sodišča, branilec, državna tožilka in dve priči ter seveda tudi gledalci, ki morajo tokrat prevzeti vlogo porotnikov. Prav oni so tisti, ki z glasovanjem odločajo o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti. Med sodnim procesom proti pilotu se namreč izkaže, da se je po svoji presoji odločil za manjše število žrtev na račun večjega števila na nogometnem stadionu, kar pa seveda sproža etična vprašanja – koliko pravzaprav šteje življenje posameznika? Ali je bolje sestreliti letalo s 164 potniki, da se izognemo smrti 70.000 ljudi na nogometnem stadionu? Dilema, ki jo sprožajo drama in njene uprizoritve, je etična dilema »nemogoče odločitve«, kako se odločati v skrajnih primerih terorističnih akcij. Obtoženi pilot se je moral namreč v hipu odločiti, kako rešiti situacijo in koga žrtvovati.