16. 10. 2019 ob 18:00, Dom kulture Velenje

Ženitev

Dogodki

Ženitev je komična opera v dveh dejanjih, ki jo je leta 1953 napisal češki skladatelj Bohuslav Martinů. Libreto je povzel po istoimenski drami ruskega pisatelja Nikolaja V. Gogolja. Ta v njej parodira »praktične« razloge, ki ženejo ljudi v poroko, zato to ni komedija o ljubezni, temveč o trgovanju in preračunljivem načinu izbiranja partnerja.

Agafja Tihonovna naj bi se omožila. Teta Arina ji priporoča trgovca, a ženitna posredovalka Fekla išče še bolj uglednega gospoda. Oženil pa bi se tudi Podkoljosin, le da mu dekleta, ki mu jih priporoča ženitna posrednica, niso všeč. Nazadnje ga prijatelj Kočkarjov prepriča, da si ogleda Agafjo. Na obisku pri njej pa ni edini, spoznamo še tri morebitne ženine, ki jih pripelje premetena Fjokla. Zanima jih Agafjino imetje, znanje tujih jezikov in še marsikaj, kar sramežljivo dekle do kraja zmede. Vse kaže, da bo najprimernejši Podkoljosin – ali pa vendarle ne?

Komična opera

Režija: Nana Milčinski

Glasbeno vodstvo: Simon Dvoršak

Igrajo: Rok Bavčar, Katja Konvalinka, Barbara Sorč, Irena Yebuah Tiran, Klemen Torkar, Žiga Kasagić, Gregor Ravnik in Janko Volčanšek

Orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča

Slovensko komorno glasbeno gledališče, Cankarjev dom Ljubljana, Festival Velenje

Predstava traja 60 minut in nima odmora.