09. 04. 2019 ob 19:30, Glasbena šola Velenje

Kristina Šuklar - violina, Magda Amara - klavir

Dogodki

Violinistka Kristina Šuklar deluje kot koncertna mojstrica pri orkestru Wiener Kammerorchester na Dunaju. Študirala je na Dunaju pri prof. Wernerju Hinku ter Tiborju Vargi. Podiplomski študij je zaključila z odliko pri prof. Pavelu Vernikovu leta 2009, takrat je tudi zmagala na avdiciji in postala vodja prvih violin v orkestru RSO Radio–Symphonieorchester na Dunaju. Leta 2011 je zmagala prav tako na avdiciji RSO in postala koncertna mojstrica (na poziciji 2) pri »Radiu – Symphoniorchester–Wien«. Na klavirju jo bo spremljala ruska pianistka, ki živi in ustvarja na Dunaju, Magda Amara. Magda Amara je diplomirala na državnem konservatoriju P. I. Čajkovskega v Moskvi, v razredu Sergeja Dorenskega. Študij je nadaljevala in zaključila na Dunaju pri Stefanu Vladarju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. Je nagrajenka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj za mlade pianiste, prvonagrajenka klavirskega tekmovanja mladih Ennio Porriño ter prejemnica tretje nagrade mednarodnega klavirskega tekmovanja Vladimirja Horowitza.
Program: L. van Beethoven, E. Ysaye, S. Prokofjev

Kristina Šuklar
Kristina Šuklar
Magda Amara
Magda Amara

Kristina Šuklar je kot solistka je nastopala s Simfoniki RTV Slovenije, s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, z Wiennerklangkommune z Dunaja, z godalnim kvartetom Tartini, z moskovskim triom Čajkovski, s pianistkama Jasminko Stančul in Rito Kinko, nastopala in snemala pa je tudi s Stefanom Milenkovičem, Aleksandrom Miloševim,  Matejem Bekavcem, z Vesno Stanković in drugimi priznanimi poustvarjalci.

Magda Amara je solistka in hkrati zelo iskana komorna glasbenica, ki ustvarja na Dunaju. Gostovala je v uglednih koncertnih dvoranah, kot so Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, v Theatru an der Wien, Mozarteumu v Salzburgu, Concertgebouw v Amsterdamu, Laeiszhalle v Hamburgu, Festspielhaus v Baden-Badnu in Tonhalle v Zürichu. Koncerna dejavnost jo je vodila po vseh pomembnejših evropskih odrih preko Rusije in Evrope tudi v Kanado in ZDA. Gostovala je na pomembnih glasbenih festivalih, kot so Luzern Festival, Dvořákova Praha, Sionski festival, Festival Francoskega radia v Montpellierju … Uspešno sodeluje  s priznanimi tujimi orkestri, kot so Wiener Kammerorchester, Severno-Nizozemski orkester, Symphonični orkester iz Kaira in s Češka filharmonija iz Brna. Njena veščina in strast do komorne glasbe sta ji je odprla sodelovanja s priznanimi umetniki in solisti, kot so Janine Jansen, Julian Rachlin, Renaud Capuçon, Dore Schwarzberg in Stefan Vladar ter s številnimi člani – solisti Dunajske in Berlinske filharmonije. Posebej tesno glasbeno sodelovanje jo povezuje z uspešno nizozemsko čelistko Harriet Krijgh, s katero je posnela dve zgoščenki za avstrijsko založbo Capriccio. Za isto hišo je posnela tudi zgoščenko s koncertom za klavir in orkester Dimitrija Kabalevskega v izvedbi Deželne filharmonije Porenje-Pfalško.